E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33799
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Uzaicināšana uz pratināšanu, izmantojot oficiālo izdevumu “Latvijas Vēstnesis”

J
jautā:
04. septembrī, 2024
Oļegs

Vai Valsts policija ir tiesīga publicēt personas publisko izsaukumu uz nopratināšanu “Latvijas Vēstnesī” un citos plašsaziņas līdzekļos un sociālajos medijos, ja nav iespējams noskaidrot minētās personas atrašanās vietu?

A
atbild:
01. oktobrī, 2024

Pavēstes nogādāšanas kārtību un veidu regulē Kriminālprocesa likuma 330. pants, kas neparedz uzaicināšanu uz pratināšanu, publicējot paziņojumu oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.  

Vienlaikus jānorāda, ka Kriminālprocesa likuma 328. pants noteic, ka nepieciešamības gadījumā uzaicināšanai var izmantot citus saziņas veidus. 

Būtiski ir vērtēt leģitīmo mērķi konkrētās darbības veikšanā, līdz ar to uz jautājumu nav viennozīmīgi sniedzamas atbildes.  

Jānorāda, ka informācijas publicēšana “Latvijas Vēstnesī” ir saistīta ar personas datu izpaušanu (personas kods), tomēr šāda informācija par tiesas sēdēm (atklātajām) ir publiski pieejama arī tiesu noslodzes kalendāros

Attiecībā uz aicinājuma publicēšanu sociālajos medijos paskaidrojams, ka minētā uzaicināšana neatbilstu Kriminālprocesa likuma nosacījumiem un ierobežotu personas tiesības uz privātumu, privāto dzīvi.  

Ņemot vērā, ka kriminālprocess atšķirībā no administratīvā procesa un civilprocesa ir atzīstams par tādu, kurā notiek lielāka iejaukšanās personas privātajā dzīvē, un ievērojot Kriminālprocesa likuma 12. panta pirmās daļas prasības, ka kriminālprocesu veic, ievērojot starptautiski atzītās cilvēktiesības un nepieļaujot neattaisnotu kriminālprocesuālo pienākumu uzlikšanu vai nesamērīgu iejaukšanos personas dzīvē, aicinājuma publicēšana sociālajos medijos un “Latvijas Vēstnesī” varētu būt nesamērīga un pārkāptu personas tiesības. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 199 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas