E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33795
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kādu būvniecības ieceres veidu izvēlēties

J
jautā:
04. septembrī, 2024
Terēze

Dzīvojamajai ēkai tiek veikta telpu grupas pārplānošana un fasādes atjaunošana. Vai šīs lietas varētu iesniegt BIS sistēmā kopā? Kā to izdarīt? 

A
atbild:
13. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Mārtiņš Martinsons, zvērināts advokāts

Būvniecības procesā ir vairāki būvniecības ieceru veidi: atjaunošana, pārbūve, restaurācija; attiecībā uz ēku būvniecību – vienkāršotā atjaunošana un vienkāršotā pārbūve. Atkarībā no plānotajiem darbiem ir jāizvēlas piemērotākais būvniecības ieceres veids, jo, piemēram, vienkāršotā atjaunošana nedrīkst skart fasādi. Savukārt atjaunošana pieļautu fasādes darbus, bet tās mērķis ir nolietoto elementu nomaiņa, nevis pārplānošana. Kopš 2022. gada paredzēta arī vienkāršota pārbūve, kas ir vienkāršots būvniecības process, bet no tehniskās puses būtu izvērtējams, vai tas atbilst paredzamajiem darbiem. 

Attiecīgi būvniecības speciālists – projektētājs – varētu ieteikt, kuru būvniecības ieceres veidu izvēlēties. Līdz ar to – ja tiktu izvēlēta tāda būvniecības iecere, kas ļautu iekļaut visus darbu veidus, tad būtu iespējams virzīt to kā vienu būvniecības lietu, bet, ja izvēlētas dažādas, tad noteikti būtu virzāmas divas atsevišķas būvniecības lietas. 

Jāvērš uzmanība, ka atbilstoši normatīvajiem aktiem nav tādi būvniecības ieceru veidi kā telpu grupas pārplānošana un fasādes atjaunošana (agrāk bija vienkāršota fasādes atjaunošana, bet tā ir izslēgta no Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumiem Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi”).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas