E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33788
Lasīšanai: 3 minūtes

Uz citu ES valsti nosūtīta darbinieka sociālā apdrošināšana

J
jautā:
03. septembrī, 2024
IIII

Es dzīvoju Latvijā, mana bērna tēvs strādā Latvijas firmā, kas viņu nosūta uz darbu Zviedrijā, algu viņš saņem pēc zviedru sistēmas. Esam bērniņa gaidībās. Kura valsts mums maksās pabalstus (ģimenes, maternitātes pabalstu u. c.) saistībā ar bērna ienākšanu ģimenē?

A
atbild:
06. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tiks veiktas Latvijā, bērna tēvam būs tiesības uz vecāku pabalstu un paternitātes pabalstu, pamatojoties uz iemaksām, kas veiktas Latvijā. 

Vispārējais nosacījums ir, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas jāveic tajā valstī, kurā persona veic darbību nodarbinātas vai pašnodarbinātas personas statusā. Tomēr ir paredzēti arī izņēmumi no minētā nosacījuma (piemēram, attiecībā uz darbinieku nosūtīšanu darbam citā Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomikas zonas valstī). 

Lai novērstu sociālo drošības shēmu pārklāšanos un sarežģījumus, kas var rasties, reģistrējoties dažādu dalībvalstu sociālās drošības shēmās, personām, kuras pārvietojas Eiropas Kopienā, jābūt sociāli apdrošinātām vienā dalībvalstī. 

Darbinieks, kuru darba devējs ir nosūtījis uz citu dalībvalsti veikt darbu konkrētā darba devēja uzdevumā, turpmāk var palikt sociāli apdrošināts pirmajā dalībvalstī, ja paredzamais darba ilgums nepārsniedz 24 mēnešus. 

Ja darba devējs plāno nosūtīt darbinieku darbam uz citu dalībvalsti noteiktu laika periodu, tad darba devējam par nosūtāmo darbinieku nepieciešams saņemt A1 sertifikātu, kas apliecina, ka uz darbinieku attieksies Latvijas sociālās drošības tiesību akti un sociālās apdrošināšanas iemaksas ir veicamas Latvijā. 

A1 sertifikāts (“Sertifikāts par sociālā nodrošinājuma tiesību aktiem, kas piemērojami sertifikāta saņēmējam”) ir dokuments, kas apliecina, kurā dalībvalstī ir veicamas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Latvijā to izsniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). 

A1 sertifikāta saņemšanai darbinieku nosūtīšanas gadījumā darba devējam jāiesniedz iesniegums VSAA.  

Plašāka informācija par darbinieku nosūtīšanu un A1 sertifikātu pieejama VSAA tīmekļvietnē šeit.

Par ģimenes pabalstu ES regulējumu VSAA informācijā ir paskaidrots: “Uz darba ņēmējiem, kuri ir nosūtīti no vienas dalībvalsts strādāt uz citu dalībvalsti, nosūtījuma perioda laikā attiecas tās valsts tiesību akti, no kuras tie ir nosūtīti.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas