E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33857
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašnodarbinātajai tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu ir noteikti sociālās apdrošināšanas kritēriji

J
jautā:
09. septembrī, 2024
Simona

Labdien! Vai, strādājot kā pašnodarbinātai personai, kas uzzinājusi par grūtniecību, ir jēga līdz dekrētam maksāt lielākus nodokļus (VSAOI un IIN), lai, piemēram, dekrētā saņemtu lielākus pabalstus? Vai tomēr tas neko neietekmē? 

A
atbild:
10. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātajai tiesības uz maternitātes pabalstu ir tad, ja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts ir vismaz 700 eiro mēnesī (minimālā alga valstī šogad; nākamgad plānotā – 740 eiro), un no tā jāveic pilnā iemaksu likme pašnodarbinātajam – 31,07%. Minētā likme ietver apdrošināšanu maternitātei un vecāku pabalstam. 

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. 

Tiesības saņemt maternitātes pabalstu ir personām, par kurām ir veiktas obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai: 

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B);  
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā. 

Nosakot maternitātes pabalsta apmēru, ņem vērā pieprasītājai aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. 

Pašnodarbinātajai kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina atbilstoši faktiski veiktajām iemaksām par pēdējo 12 mēnešu periodu, kas beidzas vienu ceturksni (trīs mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums. 

Ja ir noteiktas tiesības uz maternitātes pabalstu, tad piešķir arī vecāku pabalstu. 

Informācija, aprēķina piemēri pabalstiem ģimenēm ar bērniem pieejami Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras tīmekļvietnē šeit. Individuālā situācijā ieteicams lūgt konsultāciju Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 101 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas