E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33672
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā nodrošināties, ka ieturējumi no ienākumiem netiek veikti dubultā

J
jautā:
22. augustā, 2024
Edgars

Labdien! Man ir daži jautājumi saistībā ar grozījumiem Civilprocesa likumā, kuri stājas spēkā ar 01.10.2024. Vai es pareizi saprotu, ka ieturējuma apmērs no darba algas ir nemainīgs, vienalga, vai mani ikmēneša ienākumi ir zem vai virs valstī noteiktās minimālās algas? Ņemot vērā izmaiņas, kā man nodrošināties, lai tiesu izpildītājs neveiktu dubultu ieturējumu no manas darba algas? Man ir vairākas izpildu lietas. Dažas ir nosūtītas tikai darba devējam un uz banku, bet dažas tikai uz banku. Mani ikmēneša ienākumi katru mēnesi atšķiras. Ja manam bankas kontam ir uzlikts ikmēneša limits un vienlaikus ir nosūtīts izpildraksts darba devējam, tad var rasties situācija, ka darba devējs vispirms ietur 30%, un man kontā ienāk naudas līdzekļi virs 700 eiro, kas esošajā situācijā nozīmē, ka viss, kas ir virs, tiek ieturēts atkārtoti. Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
04. oktobrī, 2024
Edīte Brikmane
LV portāls

Ieturējumu apmēru no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem nosaka Civilprocesa likuma 594. pants 

Galvenās izmaiņas ieturējumu veikšanā no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ir šādas: 

  • ieturējumi būs vienādi visos piedziņas veidos; 
  • ieturējumus veiks tikai no tās ienākumu daļas, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo summu. 

Ieturējumu aprēķinu turpmāk pamatā veidos divi vienkārši soļi: 

  • Pirmkārt, tiks noteikta parādniekam saglabājamā minimālā ienākumu summa, no kuras ieturējumus neveiks. Tie ir 50% no minimālās mēneša algas bruto, pieskaitot vēl 15% no minimālās mēneša algas bruto par katru ieturējumu izdarīšanas brīdī apgādībā (nodokļu grāmatiņā) reģistrēto nepilngadīgo bērnu.
  • Otrkārt, tiks noteikta ienākumu summa neto jeb izmaksātā darba alga un tai pielīdzinātie maksājumi “uz rokas”, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo apmēru. Ieturējumi 30% apmērā tiks veikti tikai no šīs ienākumu daļas. Ja parādniekam ir vairākas neizpildītas saistības, tad ieturējumus no minētās ienākumu daļas veiks 40% apmērā.

Jautājumā aprakstītajā situācijā ieturējumus veiks 40% apmērā (jo ir vairākas izpildu lietas) no darba algas neto summas, kas pārsniedz saglabājamo ienākumu apmēru. Ja jūsu apgādībā nav reģistrētu bērnu, tad ieturējumus veiks 40% apmērā no ienākumu neto summas, kas pārsniedz 350 eiro.  

Kā LV portālam paskaidroja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes juriste Elvīra Rudzāte, gadījumā, ja piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu, gan līdzekļiem kredītiestādē, parādnieks var lūgt tiesu izpildītāju novērst situāciju, kurā tiek veikts dubults ieturējums. Tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dos kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudas līdzekļus tādā apmērā, kādā tie parādniekam izmaksājami pēc ieturējumu veikšanas atbilstoši Civilprocesa likuma 594. pantā noteiktajam. 

Aprēķins ir teorētisks, tāpēc, ja ir radušies jautājumi, ieteicams sazināties ar zvērinātu tiesu izpildītāju, kurš izskaidros, kā mainīsies ieturējumu apmērs konkrētajās izpildu lietās. 

Plašāk par izmaiņām parādu piedziņas kārtībā varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Parādu piedziņas kārtība no 1. oktobra – kā tiks aprēķināti ieturējumi uzturlīdzekļu, administratīvo sodu un kredītu parādniekiem” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas