E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13396
Lasīšanai: 4 minūtes

Kādus piespiedu izpildes līdzekļus piemēro tiesu izpildītājs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2017
Jānis

Pret mani ar parādu piedziņu ir vērsušies vairāki tiesu izpildītāji: Jānis Strižko, rīkojums nr. 03651, 26.06.2015, 40. iec. zvērināts tiesu izpildītājs, izpildu lietā nr. 00727/040/2014, 76,25 EUR, Kaspars Seleckis, rīkojums nr. 18072, 02.11.2015, 54. iec. zvērināts tiesu izpildītājs, izpildu lieta nr. 03723/054/2015, 73,25 EUR. Kā man rīkoties, ja mana alga ir 268 EUR?

A
atbild:
20. decembrī, 2017

Tiesu izpildītājs parādu piedziņas procesā piemēro tos piespiedu izpildes līdzekļus, kurus ir norādījis piedzinējs, un saskaņā ar Civilprocesa likuma 557. panta normām. Parasti tie ir: piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo mantu, naudas līdzekļiem kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem.

Jūs savā jautājumā neesat norādījis, par kādu piespiedu izpildes līdzekli ir runa. Visticamāk, tā ir piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem kredītiesādē vai arī ieturējumu veikšana no darba samaksas. Ja tiesu izpildītāji Jums ir bloķējuši bankā kontu, tad Jums kontā tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās mēneša darba samaksas apmērā, kas 2017. gadā ir 380 eiro. Kamēr Jums konts ir bloķēts, Jūs varat jebkurā bankas filiālē, kur Jums ir reģistrēts konts, izņemt skaidrā naudā līdz 380 eiro mēneša ietvaros, uzrādot pasi vai personas apliecību.

Ja tiek piemērots piespiedu izpildes līdzeklis, ieturējumu veikšana no darba samaksas, tad tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta normām:

(1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteikto gadījumu.

Jūsu gadījumā piedziņai vajadzētu notikt saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta otro daļu, kas nozīmē, kas faktiski pašreiz piedziņa no Jums nav iespējama.

Ja, iespējams, tiek piedzīti administratīvie sodi, tad tiek piemērots Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 2. punkts, kas nosaka, ka parādniekam tiek saglabāta darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas, saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas