E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33600
Lasīšanai: 4 minūtes

Arī studiju laikā apgūtais var dot tiesības mācīt skolā

J
jautā:
15. augustā, 2024
Dana

Vai persona, kura ieguvusi sociālo zinātņu bakalaura grādu tiesību zinātnē (120 kredītpunkti) un studiju laikā ir apguvusi kursu Angļu valoda jurisprudencē (3 KP apmērā), pēc tam ieguvusi 2. cikla akadēmisko maģistra grādu tiesību zinātnē (80 kredītpunkti), kuras ietvaros tika apgūts studiju kurss Pedagoģiskā darba pamatiemaņas (4 kredītpunkti), var strādāt par angļu valodas vai kāda cita mācību priekšmeta skolotāju skolā kā vispārējās izglītības pedagogs? 

A
atbild:
22. augustā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 2. punktā noteikts: “Par vispārējās izglītības pedagogu, izņemot pirmsskolas izglītības pedagogu, ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šādām prasībām: 

2.1. augstākā pedagoģiskā izglītība un atbilstoša mācību priekšmeta skolotāja kvalifikācija; 

2.2. augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un sākumskolas vai sākumizglītības skolotāja vai pamatizglītības skolotāja kvalifikācija, pamatizglītības 1. klasē – arī pirmsskolas skolotāja kvalifikācija vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā minētā profesionālās kompetences pilnveides programma pirmsskolas saturā un didaktikā; 

2.3. augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē un skolotāja kvalifikācija vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā minētā profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā; 

2.4. augstākā izglītība un maģistra vai doktora grāds izglītībā vai pedagoģijā, un tā iegūšanai izstrādātais zinātniskais darbs ir saistīts ar mācību priekšmeta saturu un didaktiku. 

Tā kā jūs studiju laikā esat apguvusi kursu “Pedagoģiskā darba pamatiemaņas” 4 kredītpunktu apmērā, jums atbilstoši minēto noteikumu 2.3. apakšpunktā noteiktajam ir tiesības veikt pedagoga darbu. Tāpat jums ir tiesības mācīt mācību priekšmetu “Tiesību pamati”.  

Minēto noteikumu 4. punktā noteikts: “Persona, kurai ir šajos noteikumos minētā pedagoģiskā izglītība, ir tiesīga īstenot citu mācību priekšmetu, ja viņa ir apguvusi vai gada laikā uzsākusi apgūt šo noteikumu 21.4. apakšpunktā noteikto profesionālās kompetences pilnveides programmu, vai šo noteikumu 21.1., 21.2. vai 21.3. apakšpunktā noteikto profesionālās kompetences pilnveides programmu vismaz 72 stundu apjomā, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apguvusi vai apgūst ar mācību priekšmetu saistītu studiju programmas daļu vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā.”  

Studiju laikā jūs esat apguvusi studiju kursu “Angļu valoda jurisprudencē” 3 kredītpunktu apmērā. Pirmšķietami šāds studiju kurss ir saistīts ar mācību priekšmetu “Angļu valoda”, un tā apjoms pārsniedz divus kredītpunktus. Taču šis kurss neietver angļu valodas mācīšanas metodiku skolā, tādēļ to nepieciešams apgūt papildus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 145 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas