E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18795
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Bezdarbnieka pabalsts, dodoties uz citu ES valsti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2019
TOPOŠAIS BEZDARBNIEKS

Labdien! No 2018. gada jūnija strādāju par speciālistu iestādē. 2020. gada aprīlī beidzas mans darba līgums. Vēlamies pārcelties uz dzīvi Vācijā, kādu laiku būšu bez darba. Vai es varu pieteikties bezdarbnieka pabalstam, kaut arī braukšu uz Vāciju? Kādas formalitātes ir jānokārto? Cik bieži (un vai klātienē) man vajadzēs ierasties VSAA nodaļā Latvijā?

A
atbild:
27. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Eiropas Savienībā (ES) iespējams bezdarbnieka pabalsta eksports. Svarīgi, ko darīsiet Vācijā, cik ilgi uzturēsieties citā valstī. Ja dodas uz citu ES valsti darba meklējumos, ir iespējams bezdarbnieka pabalsta eksports. Valsts sociālās apdrošināšnas informācijā ir izklāstīts, kas jādara, lai turpinātu saņemt pabalstu, kurš piešķirts Latvijā.

Ja uz Vāciju dosieties nevis meklēt darbu, bet gan citu motīvu dēļ (līdz ar to pabalsts nevar tikt eksportēts), jāzina Latvijas bezdarbnieka pienākumi, lai saglabātu bezdarbnieka statusu un attiecīgi arī pabalstu.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14. pantā ir noteikti bezdarbnieka pienākumi: patstāvīgi un ar Nodarbinātības valsts aģentūras palīdzību aktīvi meklēt darbu un pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas nekavējoties sniegt priekšlikumus NVA individuālā darba meklēšanas plāna izstrādei; individuālajā darba meklēšanas plānā noteiktajā dienā ierasties NVA un uzrādīt normatīvajos aktos noteiktos dokumentus u. c.

Reģistrējoties NVA, arī uzzināsiet, cik bieži un kad Jums aģentūrā ir jāierodas, lai nezaudētu bezdarbnieka statusu. Jo, ja zaudēsiet bezdarbnieka statusu, arī pabalsts netiks maksāts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas