E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33580
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu piemēro atbilstoši darbinieka individuālajam darba gadam

J
jautā:
13. augustā, 2024
Jānis

Darbinieks vienā kalendārajā gadā ir tiesīgs saņemt četru kalendāro nedēļu ilgu atvaļinājumu, atskaitot svētku dienas. Atvaļinājuma ņemšanas laiks un termiņš ir iepriekš jāsaskaņo ar darba devēju un tiek piešķirts atbilstoši vienošanai starp darba devēju un darbinieku vai atvaļinājumu grafikam. Darbinieks var lūgt piešķirt viņam atvaļinājumu par pirmo gadu pēc 6 (sešu) mēnešu nostrādāšanas. Ikgadējā atvaļinājuma samaksas un aprēķināšanas kārtība noteikta Darba likumā. 
 saprotu, atvaļinājumu aprēķina pēc līguma perioda, nevis kalendārā gada. Vai ir legāli ļaut izņemt tikai četras nedēļas kalendārā gada laikā? Ja man darba līgums sākas gada vidū, es nostrādāju gadu un tad pusgadu atvaļinājumu neņemu, to izdaru tikai nākamā gada pavasarī. Gada vidū esmu nostrādājis otru gadu, un man pienākas nākamais atvaļinājums. Vai ir normāli darba devējam neļaut darbiniekam iet atvaļinājumā vasarā vai atvaļinājuma dienas pavasarī atskaitīt no otrā, nevis pirmā gada?

A
atbild:
14. augustā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums vispārēji noteic, ka darbinieks viena sava darba gada laikā ir tiesīgs izmantot četru kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas, ja tādas iekrīt viņa atvaļinājuma laikā. Tātad Darba likumā paredzētais ikgadējais darba devēja apmaksātais atvaļinājums ir saistāms (piešķirams) tikai ar darbinieka individuālo darba gadu, nevis kalendāra gadu. Kā tas ietverts arī jūsu darba līgumā un kā to nosaka Darba likums, pēc nostrādātiem sešiem mēnešiem darbinieks var prasīt atvaļinājuma piešķiršanu pilnā apmērā.  

Darba devējs nav tiesīgs ierobežot darbinieka tiesības uz likumā noteikto atpūtas periodu – atvaļinājumu. Darba likuma 149. panta otrajā daļā ir noteikta iespēja atvaļinājuma dalīšanai, paredzot, ka viena atvaļinājuma daļa nav īsāka par divām kalendāra nedēļām. Savukārt DL 149. panta trešā daļa noteic, ka tikai izņēmuma gadījumos un ar darbinieka rakstveida piekrišanu atvaļinājuma divas kalendāra nedēļas var pārcelt uz nākamo darba gadu.  

Atvaļinājuma izmantošana vasarā vai pēc vēlēšanās jebkurā citā laikā saskaņā ar Darba likuma 150. panta piekto daļu nodrošināma tikai tiem darbiniekiem, kuri ir jaunāki par 18 gadiem un kuriem ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam 

Lai pēc iespējas ņemtu vērā darbinieka vēlmes atvaļinājuma izmantošanā (piemēram, vasarā), daudzos uzņēmumos jau kalendāra gada sākumā tiek sagatavots un apstiprināts atvaļinājumu izmantošanas grafiks. Tajā iespējams labāk paredzēt dalītu atvaļinājuma izmantošanu.  

Jums būtu ieteicams situāciju pārrunāt ar darba devēju un, ja jūsu uzņēmumā nav atvaļinājumu izmantošanas grafika, rakstveidā lūgt atvaļinājuma izmantošanu paša izvēlētā laikā. Tomēr jāievēro nosacījums, ka par 11 mēnešu darbu jums pienākas četru kalendāra nedēļu ilgs atvaļinājums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas