E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33562
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Kāpēc jāmaksā NĪN par nenoskaidrotas piederības ēku

J
jautā:
12. augustā, 2024
Jānis

Labdien! Uz mana un blakusesošā zemesgabala atrodas ēka bez zemesgrāmatas un bez nokārtotām mantojuma tiesībām. Nezin kāpēc ēkas kadastra numurs ir uz mana vārda, un nodokļus es par to maksāju jau gadiem ilgi. Principā man pieder zemesgabals ar apgrūtinājumu, tieši tas pats blakusesošā zemesgabala īpašniekam. Tā kā ēka juridiski nevienam nepieder, izmantojam to 50/50. Vai es varu atteikties no ēkas kadastra maksājumiem, un kur to izdarīt? 

A
atbild:
23. augustā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Mārtiņš Martinsons, zvērināts advokāts

No uzdotā jautājuma secināms, ka ēka nav atzīstama par pastāvīgu īpašuma objektu. Līdz ar to atbilstoši Civillikuma 968. pantam un likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. panta ceturtajai daļai tā piekrīt zemes īpašniekam (t. i., ir atzīstama par zemes īpašuma daļu). 

Ļoti iespējams, ka uz iepriekšminētā pamata ēka ir piesaistīta zemes īpašumam, tādēļ par to tiek piemērots nekustamā īpašuma nodoklis. Ja ir pamats uzskatīt, ka ēka veido pastāvīgu īpašuma objektu un tai ir cits īpašnieks (lietotājs), tad ar šiem apsvērumiem varētu vērsties Valsts zemes dienestā un lūgt izmainīt ierakstus, norādot citu īpašnieku (lietotāju). Protams, šajā gadījumā arī nebūtu tiesiski citai personai piederošu ēku izmantot. 

Ja nav konstatējams pastāvīga īpašuma objekta esamības pamats, tad zemes īpašnieki var vērsties tiesā, lai atzītu īpašuma tiesības uz ēku un pievienotu to zemes īpašumam. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas