E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33538
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla pieauguma nodokļa piemērošanai svarīgs ir rezidences statuss

J
jautā:
09. augustā, 2024
Elizabete

Labdien! Vēlos pārdot īpašumu (½ domājamās daļas), kas ir manā pārvaldījumā no 2014. gada un tajā pašā gadā ir reģistrēts zemesgrāmatā. Ar otru līdzīpašnieku ir noslēgts kopīpašuma lietošanas līgums par apsaimniekošanas kārtību, un pašreiz tiek gaidīts tiesneša lēmums par tā reģistrēšanu zemesgrāmatā. Es īpašumā nedzīvoju, un mana deklarētā adrese ir ārzemēs, taču tas ir mans vienīgais īpašums Latvijā. Vai, pārdodot īpašumu (½ domājamās daļas), man būs jāmaksā valstij kapitāla pieauguma nodoklis? Paldies par atbildi!

A
atbild:
14. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā izklāstītā informācija nav pietiekama, lai sniegtu atbildi, jo svarīgi, kuras valsts nodokļu rezidents esat. 

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka vispārējā gadījumā ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas jeb kapitāla pieaugumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa 20% likmi. 

Nodokli nerezidenta ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas piemēro, neatkarīgi no tā, cik ilgu laika periodu nekustamais īpašums bijis nerezidenta īpašumā, izņemot citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidentam. 

Ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas piemēro atbrīvojumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajos gadījumos arī tad, ja ienākuma guvējs ir citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents. 

Ja tas ir vienīgais nekustamais īpašums, nodoklis nav jāmaksā šādos gadījumos: 

  • Ja nekustamais īpašums fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai tas bija vienīgais fiziskās personas nekustamais īpašums. 
  • Ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un viss ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas no jauna tiks ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. 

Nodokļus piemēro Valsts ieņēmumu dienests, un tas, vai konkrētajā situācijā ir jāmaksā nodoklis, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas