E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33445
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Mediācijas priekšrocības, ja strīdas vecāki

J
jautā:
01. augustā, 2024
Māra

Labdien! Bijušais vīrs, ar kuru ir pastāvīgs konflikts, visiem spēkiem mēģina iejaukties manā privātajā dzīvē un tiesājas par mūsu sešus gadus veco bērnu. Viņš, mani neinformējot, ir bērnam uz sava vārda nopircis viedpulksteni un tagad var izsekot bērna atrašanās vietu, kā arī noklausīties, kas notiek apkārt. Tā kā bērns vēl ir mazs un viens nekur neiet, vai tas būtu uzskatāms par pārkāpumu? Viņš dzird visu, ko mēs mājās runājam un uz kurieni braucam, kur es kopā ar bērnu atrodos. Vai tā ir uzskatāma par izsekošanu? Kā man rīkoties šādā situācijā? 

A
atbild:
06. augustā, 2024
Olga Lauva
juriste

Visticamāk, problēmas būtība ir tajā, vai viedierīces lietošana neskar otra vecāka privātās dzīves un ētikas jautājumus. Ja otra vecāka privātās dzīves neaizskaramības robežas tiek pārkāptas, viedierīces lietošana būtu uzskatāma par prettiesisku. Krimināllikuma 132.1 pants paredz kriminālatbildību par vajāšanu.  

Ja vecāki šķiršanās gadījumā nevar vienoties un rast kompromisu par bērna saskarsmi, uzturlīdzekļiem un dzīvesvietu, iespējams, jāmeklē palīdzība no malas – valsts vai pašvaldības iestādēs, piemēram, bāriņtiesā.  

Būtiski ņemt vērā, ka šķiršanās gadījumā pienākums gādāt par bērna uzturēšanu gulstas uz abiem vecākiem. Ja vecāki dzīvo šķirti, kopīga aizgādība par bērnu turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas vecāks, pie kura bērns dzīvo. Ja bērna aizgādību ikdienā nodrošina māte, tēvam ir tiesības piedalīties bērna dzīvē, satikties, saņemt ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm, interesēm un sadzīves apstākļiem. 

Ja bērns atrodas atsevišķā viena vecāka aizgādībā, tad viņš izlemj jautājumus, kas būtiski ietekmē bērna attīstību, izglītību, veselību u. c. 

Ja viens no vecākiem nepilda vienošanos vai arī vēlas mainīt līdzšinējo kārtību, kam otrs vecāks nepiekrīt, ir jāvēršas tiesā. Strīdus par saskarsmes tiesību ar bērnu izmantošanas kārtību izskata vispārējās jurisdikcijas tiesa. 

Ir arī gadījumi, kad vecāku strīdus risina bāriņtiesa un tiesā nav jāvēršas. Vairāk par minēto strīdu risināšanu varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Vecāku strīdi. Kad risināšanā iesaistās bāriņtiesa, kad tiesa”.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. pantā noteikts, ka tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras. Visām darbībām attiecībā uz bērnu, neatkarīgi no tā, vai tās veic valsts vai pašvaldību institūcijas, sabiedriskās organizācijas vai citas fiziskās un juridiskās personas, kā arī tiesas un citas tiesībaizsardzības iestādes, prioritāri jānodrošina bērna tiesības un intereses. Turklāt, nosakot bērna labākās intereses, nepieciešams tiekties uz situācijas, kurā iesaistīts bērns, ilgtspējīgu risinājumu. 

Ikviens konflikts ģimenē bērnam rada emocionālu spriedzi. Ar laiku tā neapšaubāmi pastiprinās un var radīt bērnam nākotnē paliekošas sekas. Gadījumā, ja konflikts ir ilgstošs un vecāki savstarpēji nespēj vienoties par būtiskiem bērna audzināšanas vai citiem jautājumiem, iespējams, sākotnēji konflikts būtu jārisina ar mediatora starpniecību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas