E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33430
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā aprēķināt, kad pēc BKA jāatgriežas darbā

J
jautā:
26. jūlijā, 2024
Diāna

Labdien! Bērns piedzima 03.06.2024. Pēc izmaiņām normatīvajos aktos nesaprotu, kad man ir jāatgriežas darbā. Plānoju bērna kopšanas atvaļinājumu ņemt uz pusotru gadu uzreiz kopā ar nenododamo daļu. Vai varētu, lūdzu, palīdzēt saprast darbā atgriešanās laiku?

A
atbild:
30. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 156. pants nav mainīts un noteic, ka bērna kopšanas atvaļinājuma ilgums, ko piešķir darba devējs, ir pusotrs gads jeb 18 mēneši. To iespējams izmantot visu uzreiz vai pa daļām, līdz bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.   

Izmaiņas tiesiskajā regulējumā ir attiecināmas uz vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu. Jautājumā norādītā (pabalsta) nenododamā daļa ir jūsu izvēlētais vecāku pabalsta saņemšanas periods – 19 mēneši. 

Bērna kopšanas atvaļinājumu jums darba devējam jālūdz piešķirt pēc tam, kad ir noslēgta darbnespējas lapas (DNL) B otrā daļa. Proti, ir jāiesniedz iesniegums darba devējam, kurā lūdzat piešķirt BKA uz izvēlēto laiku – pusotru gadu. No iesnieguma iesniegšanas dienas jāpieskaita 18 mēneši. Tas arī būs jūsu BKA izmantošanas laiks.  

Piemēram, ja DNL B tiek noslēgta ar 12.08.2024., tad iesniegums darba devējam ir jāiesniedz, lūdzot piešķirt BKA, sākot ar 13.08.2024. Pieskaitot minētajam datumam 18 kalendāra mēnešus, darbā jāatgriežas 14.02.2026.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas