E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33375
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbiniekam par vienu darba gadu ir tiesības uz četru kalendāra nedēļu atvaļinājumu

J
jautā:
22. jūlijā, 2024
Annika

Labdien! Vēlējos jautāt par atvaļinājumu, jo saņēmu no darba devēja ziņu. Strādāju esošajā darba vietā jau divus gadus un vēlējos augustā izņemt visu atvaļinājumu, bet darba devējs man atsaka un atbild, ka nekad nevarēšu vasarā izņemt visu atvaļinājumu. Darba devēja atbilde ir šāda: Kad pavasarī runājām par atvaļinājumu laikiem, tad es jau tevi informēju, ka darbiniekam, kurš darbu uzsācis 1. decembrī un vēlas iet atvaļinājumā ar 1. augustu, par darba gadu 2023. gada 1. decembris–2024. gada 30. novembris pienākas 13 atvaļinājuma dienas. Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
23. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanu un izmantošanu regulē Darba likuma 149. un 150. pants. Tas paredz, ka darbiniekam par vienu darba gadu pienākas četru kalendāra nedēļu ilgs darba devēja apmaksāts atvaļinājums.  

Ja jautājumā norādītajā laika periodā (2023. gada 1. decembris–2024. gada 30. novembris) atvaļinājums nav izmantots, kā arī iepriekšējā darba gadā atvaļinājums nav izmantots avansā, tad par minēto darba periodu jums pienākas četru kalendāra nedēļu ilgs atvaļinājums. Vienlaikus jāņem vērā, ka atvaļinājuma izmantošana notiek pēc vienošanās vai iepriekš sastādīta grafika. Proti, darba devējs var lūgt darbiniekus atvaļinājumu dalīt pa nedēļām, ievērojot likumā noteikto principu, – viena atvaļinājuma daļa nav īsāka par divām kalendāra nedēļām. Kā arī, ievērojot DL 149. panta trešajā daļā noteikto:Izņēmuma gadījumos, kad ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, ar darbinieka rakstveida piekrišanu pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Šādā gadījumā atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārcelto atvaļinājuma daļu pēc iespējas pievieno nākamā gada atvaļinājumam. Atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu.” 

Jums var ieteikt lūgt darba devēju paskaidrot tā motīvus, kāpēc atsaka atvaļinājuma piešķiršanu pilnā apmērā.   

Vairāk informācijas par atvaļinājuma izmantošanu varat uzzināt LV portāla skaidrojumā “Būtiskas nianses par atvaļinājuma izmantošanu” un “Tavas tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu. Zini, kā tās izmantot!”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas