E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33252
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājumu piešķir, pusēm vienojoties vai pēc iepriekš apstiprināta grafika

J
jautā:
10. jūlijā, 2024
A.S

Labdien! Šobrīd atrodos īslaicīgā apcietinājumā (vienu mēnesi), jo pienācīgi neizpildīju tiesas spriedumu. Sakarā ar to, ka man netiek izmaksāta darba alga, kamēr atrodos ieslodzījumā, radies jautājums: vai varu lūgt darba devējam piešķirt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu vismaz uz kādu laika posmu? Vai dokumenti ir noformējami parastajā kārtībā, vai ir kādas nianses? 

A
atbild:
11. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pieņemams, ka darba devējs ir informēts par to, kāpēc neesat darbā un neveicat nolīgtos darba pienākumus. Ja darba devējs nav informēts, tad viņš nekavējoties ir jāinformē, jo neattaisnota prombūtne var būt pamats darba līguma uzteikumam. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 60.2 panta trešās daļas 2. punktu jums ir tiesības pieprasīt, lai par aizturēšanu vai apcietināšanu paziņo jūsu tuviniekam, mācību iestādei, darba devējam, kā arī sazināties ar vienu no tiem. 

Konkrētajā situācijā jūs esat tiesīgs darba devējam iesniegt iesniegumu, lai jums piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas personīgu iemeslu dēļ. Otra iespēja ir lūgt piešķirt ikgadējo atvaļinājumu. Iesniegums ir noformējams jūsu darbavietā noteiktajā kārtībā, protams, ievērojot, ka atvaļinājumu nevar prasīt piešķirt ar atpakaļejošu datumu.  

Darba likums vispārēji noteic, ka ikgadējais atvaļinājums tiek piešķirts, pusēm vienojoties vai pēc iepriekš sastādīta un apstiprināta atvaļinājumu grafika. Tas nozīmē, ka darba devējs izvērtēs jūsu iesniegumā izteikto lūgumu par ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanu un pieņems lēmumu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas