E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33181
Lasīšanai: 2 minūtes

Apkures sistēma daudzdzīvokļu mājā

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
Līga

Labdien! Dzīvoju ekspluatācijā nodotā daudzdzīvokļu mājā. Dzīvokļa virtuvē atrodas malkas plīts, kā arī vannas istabā ir apkures boilers, bet dzīvoklis tiek apsildīts no kopējās katlu mājas. Esmu nolēmis uzstādīt savu alternatīvo apkuri. Vai drīkstu to darīt? Ja drīkstu, tad pie kā būtu jāvēršas, lai šo lietu nokārtotu oficiāli? 

A
atbild:
12. jūlijā, 2024

Noprotams, ka jūs vēlaties mainīt apkures veidu no mājas centralizētās apkures sistēmas uz individuālo apkuri. Šis jautājums ir skatāms Dzīvokļa īpašuma likuma (dzīvokļu īpašnieku kopības) lēmumu pieņemšanas kontekstā. Proti, dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 2.1 punkts nosaka: “Vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par atsevišķā īpašuma robežās esošo dzīvojamās mājas kopīpašuma elementu pārbūves un restaurācijas kārtību.”  

Tādējādi jums sava iecere vispirms jāsaskaņo ar dzīvokļu īpašnieku kopību.  

Ja dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem jums pozitīvu lēmumu, tad jums ir jāvēršas būvvaldē ar būvniecības ieceres dokumentāciju un jāsaņem būvatļauja. Jūsu iecere var arī netikt akceptēta, ja tā būs pretrunā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem. Tas ir atkarīgs no izvēlētā apkures sistēmas veida, dūmvadu stāvokļa u. c. faktoriem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas