E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33080
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Atbildība par īpašuma izmantošanu

J
jautā:
24. jūnijā, 2024
Lilita

Man ir problēma daudzdzīvokļu namā ar augšstāva kaimiņiem. Ievācoties šeit uz dzīvi pirms četriem gadiem, dzīvoklī tika veikts kapitālais remonts. Pirms diviem gadiem kaimiņi man stipri applūdināja dzīvokļa griestus, mainot savā dzīvoklī radiatorus. Viņi pat nenonāca lejā apskatīt, ko bija izdarījuši. Apdrošinātāji, protams, samaksāja par dzīvokļa remontu, bet visas neērtības, kas saistītas ar remontu, nevar novērtēt naudā. Ir pagājuši gandrīz divi gadi, un kaimiņi atkal applūdināja griestus. Šajā reizē viņi sacīja, ka viņiem nekas netek, lai es vēršoties pie apdrošinātājiem. Mājas apsaimniekotāju dzīvoklī neielaida, jo viņiem viss esot kārtībā. Tika sastādīts akts, kurā tas norādīts. Pagāja nedēļa, un viņi atkal turpināja applūdināt manu dzīvokli, šoreiz jau pilēja no griestiem, mājas apsaimniekotājs dzīvoklī tika ielaists, un viņš sacīja, ka tas varētu būt saistīts ar veļas mašīnas šļūteni. Bija arī apdrošinātāji, tika novērtēti bojājumi. Uzlikām dzīvoklī mitruma savācēju, lai ātrāk izžūtu slapjie griesti. Taču ar to viss nebeidzās. Vasarā dzīvoju vasarnīcā, atbraucu pēc nedēļas, atkal no griestiem pil ūdens, grīda slapja. Tātad viņi bojāto lietu divu nedēļu laikā nav salabojuši un turpina lietot. Nolietais plankums griestos jau izvērsies metra platumā visa dzīvokļa garumā. Tā man griesti nekad neizžūs. Ko var darīt, kur vērsties pret bezatbildīgajiem kaimiņiem, jo uz maniem iebildumiem viņi nereaģē? 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024

Zaudējumi, kas nodarīti jūsu īpašumam (kuru radīšanā ir vainojama cita persona), ir atlīdzināmi, pamatojoties uz Civillikuma 1779. pantu. Atlīdzinājumu var prasīt no vainojamās personas, kā arī, saņemot kompensāciju, no apdrošinātāja, kurš, izmantojot regresa prasījumu, ir tiesīgs atprasīt tos no vainīgās personas. Katru reizi, kad tiek bojāts jūsu īpašums, nepieciešams fiksēt minētos faktus (izsaucot mājas pārvaldnieku un sastādot atbilstošus aktus).  

Dzīvokļa īpašuma likuma 14. pants noteic: 

  • Dzīvokļa īpašnieks par zaudējumu nodarīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem vai citām personām ir atbildīgs normatīvajos aktos, dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumos vai savstarpēji noslēgtajos līgumos noteiktajā kārtībā. 
  • Ja dzīvokļa īpašniekam zaudējumu segšanai nav citas mantas, Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā var vērst piedziņu uz dzīvokļa īpašumu, vienlaikus izliekot dzīvokļa īpašnieku, viņa ģimenes locekļus un citas dzīvokļa īpašumā iemitinātās personas. 
  • Dzīvokļa īpašumu var atsavināt Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, vienlaikus izliekot dzīvokļa īpašnieku, viņa ģimenes locekļus un citas dzīvokļa īpašumā iemitinātās personas, ja dzīvokļa īpašnieks, viņa ģimenes loceklis vai cita dzīvokļa īpašumā iemitinātā persona pārkāpj normatīvo aktu prasības, kas attiecas ar dzīvokļa īpašuma izmantošanu, tai skaitā sanitārās un ugunsdrošības normas, un tādējādi rada aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei. 
  • Prasību par dzīvokļa īpašuma atsavināšanu šā panta trešajā daļā noteiktajos gadījumos var celt dzīvokļu īpašnieku kopība vai ikviens dzīvokļa īpašnieks. 

Tādējādi, ja minētā īpašnieka darbības, kas saistītas ar jūsu īpašuma bojāšanu, ir regulāras un sistemātiskas, iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu, jums ir tiesības celt prasību tiesā pret zaudējumu nodarīšanā vainojamo īpašnieku par īpašuma atsavināšanu un konkrētā īpašnieka izlikšanu no dzīvojamajām telpām.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas