E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33408
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Pārvaldnieka atbildība

J
jautā:
24. jūlijā, 2024
Marta

Labdien! Nesen tika iegādāts nekustamais īpašums (dzīvoklis) un noslēgts apsaimniekošanas līgums. Vēl joprojām (24. jūlijā) gaidu rēķinu (par maiju) par komunālajiem pakalpojumiem un apsaimniekošanu. Līgumā norādīts, ka man kā dzīvokļa īpašniekam rēķins jāsaņem līdz nākamā mēneša 20. datumam, kas konkrētajā situācijā būtu 20. jūnijs, bet rēķina nav. Esmu vairākas reizes sazinājusies ar apsaimniekotāju, bet atbildes nav, vai ir aizbildināšanās, ka vēl tiek veikti aprēķini. Tas nozīmē, ka šobrīd tiek kavēta rēķinu par maiju un jūniju apmaksa. Apsaimniekošanas līgumā ir norādīta soda naudas piemērošana par rēķina apmaksas kavēšanu, bet nav noteikta atbildība no apsaimniekotāja par rēķina izsniegšanas kavējumiem. Kā šādā situācijā jārīkojas? Vai apsaimniekotājam jāsedz kavētie rēķini līgumsaistību nepildīšanas dēļ, jo tiek ierobežotas manas tiesības plānot savu budžetu?

A
atbild:
01. augustā, 2024

Dzīvojamo māju pārvaldīšanu (veicamās darbības) un līguma slēgšanas ar pārvaldnieku kārtību nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums. Tādējādi, ja mājas pārvaldnieks nepilda likumā un līgumā noteiktos pienākumus, tad dzīvokļu īpašnieku kopība var lemt par pārvaldnieka maiņu.  

Soda naudu par maksājumu kavēšanu dzīvokļa īpašniekam var piemērot tikai par saistību savlaicīgu neizpildi, t. i., ja īpašnieks laikus neapmaksā rēķinus. Jautājumā aprakstītajā situācijā rēķinu par komunālajiem un citiem pakalpojumiem pārvaldnieks vēl nav izrakstījis. Tas nozīmē  kavējums un no tā izrietošās soda naudas (ja tādas tiks piemērotas) būs jāsedz pārvaldniekam no saviem līdzekļiem. Savukārt īpašniekam būs jāapmaksā saņemtie pakalpojumi, kad pārvaldnieks izsniegs rēķinu.  

Attiecībā uz līgumsodu un citu sankciju piemērošanu pārvaldniekam par tā līgumisko saistību savlaicīgu neizpildi paskaidrojams, ka minētajam jautājumam ir līgumisku attiecību daba (proti, sankcijas jāpielīgst ar līgumu). Dzīvokļu īpašnieku kopība var jebkurā laikā iniciēt grozījumus līgumā.  

Konkrētajā situācijā jums ir jānosūta mājas pārvaldniekam oficiāla pretenzija, ka neesat laikus saņēmuši rēķinus par komunālajiem un citiem pakalpojumiem par maiju un jūniju.  

Par pārvaldnieka pienākumu segt no saviem līdzekļiem kavētos rēķinus līgumsaistību nepildīšanas dēļ paskaidrojams, ka dzīvokļa īpašniekam (nevis pārvaldniekam) ir pienākums norēķināties par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem.  

Rēķinu izrakstīšanas kavējums, bez šaubām, rada ietekmi uz jūsu budžeta precīzu plānošanu, tomēr minētais neierobežo īpašnieka tiesības savu budžetu plānot.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas