E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32970
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kopīpašuma apsekošana

J
jautā:
13. jūnijā, 2024
Jānis

Sveiki! Iegādājos dzīvokli pirmajā stāvā. Te ir problēmas ar gaisa mitrumu. Remontā konstatējām, ka ikvienam dzīvoklim, kas atrodas virs mums, paredzēta atsevišķa ventilācijas šahta. Pēc kāda laika piefiksējām, ka mums pa ventilāciju ieplūst gaiss ar aromātu, nevis izplūst. Faktiski vilkmes mums nav ne vannas istabā, ne virtuvē. Secinājām: kāds ir pieslēdzies mūsu ventilācijas šahtai, iespējams, pieslēdzot gaisa nosūcēju. Brīžiem arī vannas istabā jūtam cigarešu dūmus. Vai kaimiņš ir tiesīgs pieslēgties mūsu ventilācijas šahtai? Man nav zināms, kurš no četriem kaimiņiem tas varētu būt. Varbūt attiecīgais kaimiņš iegādājās tādu dzīvokli un nemaz nezina, kā jābūt. Tikai viens no kaimiņiem bija ieinteresēts parādīt, ka nav iejaucies manā ventilācijas šahtā. Vai es varu pieprasīt, lai to izlabo? Vai tas atbilst ugunsdrošības noteikumiem, ja vilkme ir uz otru pusi, proti, gaiss ieplūst. Ko var darīt šādā situācijā?

A
atbild:
25. jūnijā, 2024

Ja atbilstoši ēkas būvniecības dokumentācijai atsevišķam dzīvokļa īpašumam (katram dzīvokļa īpašumam) ir izbūvēta individuāla dabiskās ventilācijas šahta, tad citiem dzīvokļu īpašniekiem nav atļauts patvaļīgi veikt pārbūves darbus un iejaukties kopīpašuma sastāvā.  

Dzīvokļa īpašuma likuma 4. pants noteic: kopīpašumā esošajā daļā ietilpst dzīvojamās mājas un tās ārtelpu (galeriju, balkonu, lodžiju, terašu) ārējās norobežojošās konstrukcijas (tai skaitā sienas, arhitektūras elementi, jumts, koplietošanas telpu logi un durvis, arī ārdurvis), iekšējās slodzi nesošās konstrukcijas (tai skaitā nesošās sienas un kolonnas, kā arī atsevišķos īpašumus norobežojošās sienas), starpstāvu pārsegumi (tai skaitā siltuma un skaņas izolācijas slāņi), koplietošanas telpas (tai skaitā bēniņi, kāpņu telpas, pagrabtelpas), kā arī dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma (tai skaitā atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no inženierkomunikācijām, kas atrodas kopīpašumā). 

Uz kopīpašumu ir attiecināma Civillikuma 1068. panta norma, kas paredz, ka rīkoties ar to drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt.  

Kopīpašuma (ventilācijas šahtu) pārbūve (pieslēgšanās tai) ir būvniecības process, kas jāsaskaņo būvvaldē.  

Tātad par atsevišķā dzīvokļa pieslēgšanās iespējām citai ventilācijas šahtai (izņemot to, kas paredzēts saskaņā ar būvniecības projektu) jālemj mājas kopīpašniekiem, kā arī pašvaldības būvvaldē jāsaskaņo pārbūves projekts. 

Ņemot vērā minēto, jums ir tiesības pieprasīt, lai tiktu novērstas patvaļīgas būvniecības sekas.  

Komunikāciju apsekošana ir mājas pārvaldnieka kompetencē un pienākumos, kas izriet no Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma un uz attiecīgā likuma pamata izdotajiem Ministru kabineta noteikumiem Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu”.  

Tādējādi sākotnēji jums ir jāvēršas pie dzīvojamās mājas pārvaldnieka ar lūgumu apsekot ventilācijas šahtas un konstatēt patvaļīgas pieslēgšanās faktu. Ja pārvaldnieks neveic Ministru kabineta noteikumos paredzētās darbības, jums ir tiesības vērsties būvvaldē ar sūdzību par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu. Minētās darbības veicamas kopsakarā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 310 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 231-15 “Dzīvojamo un publisko ēku apkure un ventilācija” ” un MK noteikumiem Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi”.  

Attiecībā uz īpašnieka atbildību par patvaļīgu būvniecību paskaidrojams, ka lietā nav nozīmes, kurš īpašnieks ir veicis patvaļīgu pieslēgumu. Proti, atbildība par īpašuma izmantošanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām gulstas uz īpašnieku, kura īpašumtiesības ir reģistrētas zemesgrāmatā (fakta konstatēšanas brīdī). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas