E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33047
Lasīšanai: 5 minūtes

Minimālā maksa, kas būves īpašniekam jāmaksā par lietoto zemi

J
jautā:
20. jūnijā, 2024
Andrejs

Kopīpašumā ar kadastra Nr. 17005430301 man pieder domājamā daļa 95/37153. Šīs kopīpašums atrodas uz Liepājas pašvaldības zemesgabala. Ņemot vērā man līdz šim izsniegtos rēķinus, sanāk, ka par iepriekšminēto manā īpašumā esošo domājamo daļu zemes likumiskās lietošanas maksa tika aprēķināta un iekasēta 28 eiro par 2023. gadu. Savukārt par 2024. gadu tiek aprēķināta maksa 50 eiro apmērā. Saskaņā ar publiski pieejamajiem Tieslietu ministrijas skaidrojumiem noteiktā lietošanas maksa neatkarīgi no personu skaita, kurām ir pienākums maksāt un tiesības saņemt maksu par zemes likumisko lietošanu, ir attiecināma uz visu zemesgabalu kopumā un sadalāma proporcionāli. Vai Liepājas pašvaldības izsniegtie rēķini nenonāk pretrunā ar publiski pieejamajiem Tieslietu ministrijas skaidrojumiem? 4% no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības kopīpašumam ar kadastra Nr. 17005430301 pārsniedz 50 eiro, un, tā kā šī maksa par zemes likumisko lietošanu ir attiecināma uz visu zemesgabalu kopumā un sadalāma proporcionāli, mana zemes likumiskās lietošanas maksa par gadu būtu aprēķināma pēc šādas formulas: 4% no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības × mana domājamā daļa. Vai jūs, lūdzu, varētu paskaidrot, kā būtu aprēķināma mana zemes likumiskās lietošanas maksa? 

A
atbild:
25. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kopš 2022. gada 1. janvāra ir noteikts vienots likumiskās lietošanas maksas apmērs par citas personas zemes lietošanu dalītā īpašuma situācijās. Likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” grozījumos noteikts, ka piespiedu nomu par citai personai piederošas zemes lietošanu dalītā īpašuma situācijās aizstāj likumiskās zemes lietošanas tiesības, par ko ik gadu maksājami 4% no zemes kadastrālās vērtības, bet ne mazāk par 50 eiro gadā. 

Likumiskās lietošanas maksa ir ieviesta pakāpeniski trijos gados. Tikai no 2024. gada 1. janvāra likumiskā lietošanas maksa attiecas arī uz dalītā īpašuma gadījumiem, kuros privātpersonai piederošas būves atrodas uz publiskas personas (valsts, pašvaldības vai citas atvasinātas publiskas personas) zemes. 

Stājoties spēkā jaunajam regulējumam par likumisko lietošanas maksas 4% apmērā, tika skaidrots, ka minimālo lietošanas maksu neietekmē šajās tiesiskajās attiecībās iesaistīto īpašnieku skaits. Proti, neatkarīgi no kopīpašnieku skaita par katru dalītā īpašuma gadījumu zemes īpašnieks var prasīt tikai tādu maksu, kuru paredz likums (4% vai 50 eiro gadā, kad 4% nesasniedz 50 eiro). 

Minimālā lietošanas maksa 50 eiro gadā nav jāreizina ar būves kopīpašnieku skaitu. 

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” 8.4 punkts  noteic: “Ja uz zemesgabala esošajai būvei ir vairāki kopīpašnieki vai tiesiskie valdītāji (zemesgabala lietotāji) vai ja zemesgabals ir kopīpašums, likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” noteiktā lietošanas maksa neatkarīgi no personu skaita, kurām ir pienākums maksāt un tiesības saņemt maksu par zemes likumisko lietošanu, ir attiecināma uz visu zemesgabalu kopumā un sadalāma proporcionāli. 

Iepriekš noteikumi paredzēja, ka zemes nomas maksa, ko būvju īpašnieki maksā zemes īpašniekiem (publiskām personām), ir 1,5% apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāk kā 28 eiro gadā. 

Noteikumu grozījumu anotācijā skaidrots, ka attiecībā uz zemes likumiskās lietošanas attiecībām termins “zemesgabals” lietots ar tādu pašu nozīmi kā lietošanā esošā zeme Spēkā stāšanās likuma izpratnē, proti, tas attiecināms uz tādu zemesgabala platību, kas nepieciešama būves izmantošanai/ekspluatācijai. Ja uz zemes vienības atrodas vairāki patstāvīgi būvju īpašumi, tad lietošanā esošās zemes (zemesgabala) platība nosakāma būves izmantošanai/ekspluatācijai nepieciešamajā apmērā. Piemēram, ja uz zemes, kas ir reģistrēta kā atsevišķa zemes vienība, atrodas divi patstāvīgi būvju īpašumi, tad katram būvju īpašumam piesaistītais zemesgabals (lietošanā esošā zeme) nosakāms, sadalot attiecīgo zemes vienību starp šiem būvju īpašumiem funkcionāli (ekspluatācijai) nepieciešamajā apmērā. 

No situācijas izklāsta izriet, ka iepriekš zemes nomas maksa (1,5% no kadastrālās vērtības gadā) bija 28 eiro (tā nevarēja būt mazāka). Tagad zemes likumiskās lietošanas maksa (4% no kadastrālās vērtības gadā) ir 50 eiro (tā ir minimālā un nevar būt mazāka).  

Jums pašvaldībā jānoskaidro, pamatojoties uz kādiem tiesību aktiem konkrētajai būvei ir aprēķināts maksājums par lietošanā esošo zemi 2024. gadam. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas