E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32997
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā īpašniekam likumīgi panākt tēva aiziešanu no mājas

J
jautā:
17. jūnijā, 2024
Sanda

Labdien! Situācija ir šāda: īpašumā dzīvo mājas īpašnieks ar ģimeni (13, 8 un 2,5 gadus veciem bērniem) un arī īpašnieka tēvs. Īpašnieka tēvs dzer un pīpē iekšā, zem virtuves loga, līdz ar to nav iespējams virtuvē gatavot ēst, jo viss smird pēc cigaretēm. Viņš pīpē arī pie ieejas durvīm, pa kurām bērni iet ārā un iekšā. Uz aizrādījumu nereaģē, bet gan rupji atbild: ko gribu, to daru. Vairākkārt ir teikts, lai meklē savu mājvietu, tas tiek ignorēts. Īpašnieks pirms daudziem gadiem atļāva tēvam mājā padzīvot, līdz viņš atradīs savu mājvietu. Nav slēgtas nekādas rakstiskas vienošanās. No šīs mājas jau iepriekš tieši smēķēšanas dēļ aizgāja viens viņa mazbērns. Šobrīd situācija ir tāda, ka īpašnieka 2,5 gadus vecajam bērnam ir jāatstāj savas mājas, lai pasargātu veselību. Kā īpašniekam likumīgi panākt tēva aiziešanu no mājas? Vai tēvam tiesības neiet prom? Piebildīšu, ka viņam ir labi situēta sieva un meita, kuras pie viņa ik pa laikam piebraukā. 

A
atbild:
26. jūnijā, 2024

Ja starp nekustamā īpašuma īpašnieku un viņa tēvu ir noslēgta vienošanās (arī mutvārdu), uz kuras pamata īpašnieka tēvs uzturas īpašumā, tad viņam ir tiesisks pamats tajā uzturēties. Savukārt, ja īpašnieka tēvs uzturas īpašumā prettiesiski un vēl padara pārējām personām dzīvošanu neiespējamu vai būtiski apgrūtinātu, tad īpašniekam jāvēršas pie sava tēva ar aicinājumu šo situāciju risināt miera ceļā. Ja vienoties nesanāk, tad personas izlikšana no dzīvojamās telpas ir pieļaujama vienīgi tiesas ceļā. 

Tabakas izstrādājumu, tabakas aizstājējproduktu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10. panta otrajā daļā ir noteiktas vietas, kurās aizliegts smēķēt. Pašā pirmajā punktā ir noteikts, ka aizliegts smēķēt bērna un grūtnieces klātbūtnē. Ja jūs izteicāt īpašnieka tēvam pamatotus iebildumus, bet viņš turpina smēķēt, tad jums ir tiesības izsaukt pašvaldības policiju. Policija ir jāinformē, ka smēķētājs nodara kaitējumu mazgadīgā bērna veselībai. Par šo pārkāpumu ieteicams informēt arī pašvaldības bāriņtiesu, kas saskaņā ar Bāriņtiesu likums 4. panta otrās daļas nosacījumiem prioritāri nodrošina bērna vai aizgādnībā esošās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību. 

Tabakas izstrādājumu, tabakas aizstājējproduktu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 14. panta pirmā daļa par smēķēšanas ierobežojumu pārkāpšanu paredz sodu – brīdinājumu vai naudas sodu līdz divdesmit naudas soda vienībām, t. i., līdz 100 eiro.  

Jūs varat iepazīties arī ar citām LV portālā publicētajām e-konsultācijām, kas skar jūsu problēmu, – “Ko darīt, ja traucē kaimiņu smēķēšana”, “Smēķēšana mājas kāpņutelpā. Kā rīkoties?”, “Kur nedrīkst smēķēt” –, kā arī ar Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes priekšnieka vietnieka Normunda Mažoļa Rīgas pašvaldības policijas tīmekļvietnē publicēto informāciju “Kur ir aizliegts smēķēt?”.  

Savukārt par personu izlikšanu no dzīvojamām telpām vairāk varat izlasīt LV portāla publicētajā e-konsultācijā “Kā personu izlikt no mājas, ja nav īres līguma”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas