E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24198
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
6
1
6

Kā personu izlikt no mājas, ja nav īres līguma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2021
Anete

Vēlos lūgt palīdzību šajā sarežģītajā situācijā. Pēc vecmammas nāves esmu mantojusi nekustamo īpašumu: privātmāju, kurā mana vecmamma ir dzīvojusi 40+ gadus. Šajā mājā mana vecmamma bez īres līguma ar labiem nodomiem atļāva ievākties vecmammas brālēnam ar sievu. Par nekustamo īpašumu nodokli vai īri viņi nav maksājuši. Pirms dažiem gadiem brālēns nomira, bet viņa sieva turpina apdzīvot māju. Īres līgums arī pēc brālēna nāves netika sastādīts. Brālēna sieva atstātu namu, ja viņai izmaksātu piecus tūkstošus eiro par veiktajiem remontdarbiem, kamēr viņi tur ir dzīvojuši. Šī summa man liekas nesamērīgi liela un nepamatota. Un tad pienāca brīdis, kad vecmamma aizgāja no šīs pasaules. Vēlos piebilst, māja ir ap 100 gadus veca, tai ir nepieciešams kapitālais remonts, praktiski tajā dzīvot ir bīstami, ir nepieciešams no jauna mūrēt krāsnis, mainīt jumtu, labot skursteņus u. c. lietas, lai namu savestu kārtībā. Gribu noskaidrot, kā pareizi un likumiski es drīkstu brālēna sievai likt atbrīvot telpas, lai varētu sākt veikt kapitālo remontu. Īres līgumu neesmu ar viņu slēgusi, jo neesmu ieinteresēta, lai viņa šajā namā dzīvotu. Vai ir iespēja namu atzīt par sliktā stāvoklī esošu (tajā nedrīkst dzīvot), vai to var iekonservēt uz remontdarbu laiku? Vai brālēna sieva ir tiesīga no manis prasīt kompensāciju? Ja jā, tad cik lielu? Vai ir iespēja to izdarīt bez lieliem tiesu darbiem? Vēlos, lai viņa atbrīvo telpas šajā namā. Kā to pareizi un vienkārši izdarīt?

A
atbild:
23. septembrī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Saskaņā ar  Dzīvojamo telpu īres likuma 6. pantu “dzīvojamās telpas vienīgais lietošanas pamats īrniekam ir rakstveidā noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, bet apakšīrniekam – rakstveidā noslēgts dzīvojamās telpas apakšīres līgums”. Saskaņā ar šī likuma 7. pantu šāds līgums slēdzams rakstveidā. Attiecīgi, ja šāds līgums nav noslēgts, kā arī nepastāv apstākļi (ar vecmāmiņu noslēgts īres līgums, maksājumi par īri u. tml.), kas ļautu konstatēt īres attiecību pastāvēšanu, pirms jūs ieguvāt īpašumu, brālēna sievai nav tiesiska pamata lietot jums piederošo īpašumu. Diemžēl, ja neizdodas vienoties par labprātīgu telpu atbrīvošanu, tas iespējams vien tiesas ceļā, vēršoties tiesā ar prasību savu likumisko interešu aizstāvībai.

Domājot par izdevumu kompensāciju, jāņem vērā, kādi šie izdevumi bijuši, kāds ir to veikšanas pamats, mērķis, vai tie ir bijuši ar īpašnieku saskaņoti, vai šo izdevumu taisīšanai ir apliecinoši dokumenti.

Saskaņā ar Civillikuma 865. pantu izšķir nepieciešamos izdevumus, kas ir atlīdzināmi (par nepieciešamiem uzskatāmi tādi izdevumi, ar kuriem pašu tās būtību uztur vai aizsargā no pilnīgas bojā ejas, sabrukuma vai izpostījuma), derīgi izdevumi, kas uzlabo lietu – pavairo ienākumu no tās – vai greznuma izdevumi, kas padara to tikai ērtāku, patīkamāku vai daiļāku. Derīgie izdevumi atlīdzināmi tikai tam, kas valdījis svešu lietu labā ticībā kā savu paša, ja vien viņš jau nav dabūjis atlīdzību, saņemot no šās lietas ienākumus, kas šādos gadījumos jāieskaita. Šie izdevumi atlīdzināmi tikai tādā apmērā, kādā tie paaugstinājuši lietas vērtību. Bet, ja šis paaugstinājums pārsniedz pašu izdevumu apmēru, tad var atprasīt tikai šos izdevumus. Kas, nebūdams labticīgs, taisa svešai lietai derīgus izdevumus, tas gan nevar prasīt, lai tos atlīdzina, bet var atņemt savus uzlabojumus, ja tas viņam ir izdevīgi un ja to var izdarīt nekaitējot galvenajai lietai. Savukārt bez uzdevuma taisīti greznuma izdevumi nav atlīdzināmi.

Jāizvērtē arī izdevumu taisīšanas laiks. Ja šie izdevumi taisīti vecmammas dzīves laikā, kad viņa bijusi īpašniece īpašumam, tad šo izdevumu atlīdzināšanai personām, kas to prasa, bija jāpiesaka kreditora pretenzija mantojuma lietas ietvaros, ja tādas pretenzijas nav pieteiktas, tad saskaņā ar Civillikuma 705. panta 2. daļas noteikumiem: “Uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību vai Eiropas mantošanas apliecību vai taisot aktu par mantojuma lietas izbeigšanu.”

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas