E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30339
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Ko darīt, ja traucē kaimiņu smēķēšana

J
jautā:
02. septembrī, 2023
Eleonora

Labdien! Ar ģimeni īrējam māju, blakus ir kaimiņi, kuri arī īrē māju. Abām mājām ir viens īpašnieks. Kā rīkoties gadījumā, kad kaimiņi ļoti bieži smēķē un šie dūmi nāk tieši uz mūsu māju? Mēs nesmēķējam, līdz ar to dūmi ir ļoti nepatīkami. Vēl vairāk satrauc tas, ka mums ir bērns un dūmi tiek ieelpoti. Vai mēs drīkstam aizrādīt? Kā risināt šo situāciju?

A
atbild:
13. septembrī, 2023

Protams, jums ir tiesības iebilst pret kaimiņu smēķēšanu, ja jums tas traucē un rada draudus jūsu bērna veselībai. Saskaņā ar Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu likuma 2. pantā noteikto: “[..] smēķētājs respektē citu cilvēku tiesības dzīvot tīrā un labvēlīgā vidē, kas nav piesārņota ar smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu dūmiem. Cilvēka tiesības elpot tīru un labvēlīgu gaisu, kas nav piesārņots ar smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu dūmiem, kā arī elektronisko smēķēšanas ierīču tvaiku, turklāt tiesības uz nepaaugstinātu smēķēšanas (tai skaitā tabakas dūmu un elektronisko smēķēšanas ierīču radīta tvaika otrreizējas ieelpošanas) izraisītu slimību risku ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju ieinteresētību smēķēt.” 

Katrs likums atspoguļo noteiktas sabiedrības vērtības, kas ir jārespektē.

Vispirms jums ir jāinformē dzīvokļa izīrētājs par radušos situāciju, piemēram, piezvanot un aicinot problēmu pārrunāt ar kaimiņiem.

Gadījumā, ja neizdodas vienoties ar kaimiņiem cieņpilnā saskarsmē, jums ir tiesības izsaukt pašvaldības policiju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 256 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas