E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32965
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Gāzes katla ierīkošana

J
jautā:
13. jūnijā, 2024
Diana

Labdien! Sakiet, lūdzu, cik likumīgi ir ierīkot gāzes apkures katlu daudzdzīvokļu mājā, istabā, kura tam nav paredzēta un kurai no visām pusēm blakus dzīvo cilvēki? Cik zinu, to ierobežo likums, bet, kā rīkoties, ja to neievēro?

A
atbild:
25. jūnijā, 2024

Dzīvokļa īpašuma likuma 4. panta pirmās daļas 1. punkts noteic, ka dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi, kas nepieder pie atsevišķā īpašuma (tai skaitā atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no inženierkomunikācijām, kas atrodas kopīpašumā), ir kopīpašums. 

Uz kopīpašumu ir attiecināma Civillikuma 1068. panta norma, kas paredz, ka rīkoties ar to drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt. Tātad par dzīvokļa alternatīvu apkuri jālemj mājas kopīpašniekiem, kā arī pašvaldības būvvaldē jāsaskaņo apkures sistēmas pārbūves projekts. 

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants noteic, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par atsevišķā īpašuma robežās esošo dzīvojamās mājas kopīpašuma elementu pārbūves un restaurācijas kārtību.  

Ja apkures katls dzīvoklī uzstādīts nelikumīgi, tā ir patvaļīga būvniecība, par ko sods noteikts Būvniecības likuma 25. pantā. Tādējādi par patvaļīgi uzstādītu gāzes apkures katlu jums ir tiesības ziņot attiecīgās pašvaldības būvvaldē.  

Plašāk par apkures katlu uzstādīšanu varat lasīt LV portāla publikācijās “Apkures veida maiņa” un “Par gāzes apkures katlu uzstādīšanu”. 

Labs saturs
saistītie raksti
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas