E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25155
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
6
1
6

Par gāzes apkures katlu uzstādīšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2022
Edijs

Sakiet, lūdzu, saistībā ar jaunajiem noteikumiem, ko pieņēma Rīgas dome, kas aizliedz uzstādīt gāzes katlus: vai pēc 2025. gada būs iespējams nomainīt gāzes apkures katlu, ja tas saplīst pēc 2025. vai 2030. gada daudzdzīvokļu mājā Rīgas centrā, kur katram dzīvoklim ir savs individuālais katls, ja ņem vērā, ka nav citu alternatīvu, ja neskaita elektrisko apkuri, kas nav ne energoefektīva, ne ekonomiski pamatota salīdzinājumā ar gāzes apkuri?

A
atbild:
12. janvārī, 2022

No 2025. gada visās zonās netiks izsniegtas jaunas atļaujas jaunu individuālo un lokālo siltumapgādes iekārtu uzstādīšanai, kurās izmanto jebkāda veida fosilo kurināmo. Taču šobrīd Rīgas domes saistošie noteikumi “Par teritoriālajām zonām siltumenerģijas ražošanas veida izvēlei un prasībām iekārtu uzskaitei” laikus informē iedzīvotājus, pirms izmaiņas stājušās spēkā.

Ja ēkā vai dzīvoklī ir novecojis dabagāzes katls vai plānojat tuvāko gadu laikā to uzstādīt, vēršaties siltumapgādes jautājumu komisijā, kurā būs iespējams saņemt atļaujas līdz 2025. gadam. Atļaujas derīguma termiņš ir 5 gadi, līdz ar to faktiski katlus varēs uzstādīt līdz pat 2030. gadam un turpināt lietot vismaz 15 gadus, kas ir to paredzamais kalpošanas laiks.

Ja neesat pārliecināts, vai būs jāveic dabasgāzes apkures katla nomaiņa, iepazīstaties,vai jūsu objekts atrodas centralizētās siltumapgādes zonā, vai tehniski ir iespējams uzstādīt bezemisiju tehnoloģijas un vai objekts neatrodas I zonā, kur gaisa piesārņojums ir augstākais. Ja tehniski nebūs iespējams uzstādīt kādu no alternatīvām, arī pēc 2025. gada būs pieļaujami izņēmumi šajos gadījumos.

Ja līdz 2025. gadam nevēršaties siltumapgādes jautājumu komisijā pēc atļaujas būvēt, nomainīt vai uzstādīt jaunus apkures avotus, tad nesatraucieties. Tiek paredzēts veidot atbalsta mehānismu jaunu bezemisiju iekārtu uzstādīšanai vai pieslēgumam pie centralizētās siltumapgādes sistēmas, kompensējot sadārdzinājumu par iekārtu uzstādīšanu, ja tāds rodas.  

Ilgtermiņā uzstādītie risinājumi ievērojami uzlabos gaisa kvalitāti pilsētā un samazinās ogļskābās gāzes emisijas, samazinot pilsētas ietekmi uz klimata pārmaiņām. Tāpat tas nodrošinās apkures cenu stabilitāti, samazinot atkarību no dabasgāzes cenu svārstībām.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas