E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32929
Lasīšanai: 2 minūtes

Par parādu dzēšanu, aizņēmējam sasniedzot zināmu vecumu

J
jautā:
11. jūnijā, 2024
Mārcis

Labdien! Pirms vairākiem gadiem mans tēvs kļuva par parādnieku. Visas detaļas nezināšu, bet saprotu, ka summa ir stipri virs 30 000. Viņam šobrīd ir 61 gads, un, protams, tiesu izpildītājs regulāri paņem savu daļu no algas, nodokļu atmaksām u. tml. Nesen dzirdējām baumas, ka, sasniedzot 65 gadu vecumu, šāda veida parādi tiek atlaisti. Vai ir kāds likumisks pamats šāda veida baumām, vai arī mēs velti ceram uz brīnumu (jo, protams, summu atdot iespējas nav)? Paldies! 

A
atbild:
19. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Likumdevēja (Saeimas) dienas kārtībā nav (un arī nevar būt) grozījumu normatīvajos aktos, kas varētu paredzēt tiesisko regulējumu dzēst nenokārotās parādsaistības, parādniekam sasniedzot noteiktu vecumu. Šāda norma veidotu pretrunu ar Civillikumā noteikto saistību tiesību loģiku – aizņēmējs, uzņemoties līgumsaistības, atbild par to izpildi ar sev piederošo mantu  

Ja jūs uz šo jautājumu paraudzītos no otras puses, aizdevēja viedokļa, tad noteikti skaidri redzētu, ka jūsu aprakstītajā situācijā neviens aizdevējs nebūtu ieinteresēts izsniegt aizdevumus, jo to atmaksa būtu ne vien apdraudēta, bet pat ar likumu noteikta kā nepildāma. Aizņēmējiem tas radītu patiešām brīnumainas iespējas nekritiski aizņemties un saņemtos aizdevums neatdot.  

Tādējādi secināms, ka personas, kas jums sniedza informāciju par aizdevumu dzēšanu no noteikta vecuma, jūs apzināti vai neapzināti ir maldinājušas.  

Persona, kurai ir problēmas ar liela apmēra aizdevumu atmaksu, var uzsākt privātpersonas maksātnespējas procesu. Tāpat jūsu tēvs var vērsties Latvijas Kredītņēmēju asociācijā un lūgt konsultāciju par situācijas risinājumiem.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas