E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32891
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par darba vides risku novēršanu atbild darba devējs

J
jautā:
06. jūnijā, 2024
Alina

Manā darbavietā notiek remontdarbi, cehā lido putekļi, cilvēki nevar normāli strādāt. Priekšniekam ir vienalga. Kas mums jādara, lai situāciju normalizētu? 

A
atbild:
14. jūnijā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 27. panta pirmo daļu darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darbā. Saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 5. panta pirmās un otrās daļas vispārīgajiem principiem darba devējam ir pienākums organizēt un nodrošināt darba aizsardzības sistēmas darbību uzņēmumā. Darba vides riski un to novērtēšana ir viena no darba aizsardzības sistēmas jomām, ko nodrošina darba devējs, balstoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 660 “Darba vides iekšējās uzraudzības veikšanas kārtība” 

Līdz ar to darba devējam ir jānovērtē darba vides apstākļi un riski, kuros darbinieki strādā (arī situācijā, ja radušās pārmaiņas darba vidē), un jāveic atbilstoši pasākumi risku samazināšanai vai novēršanai. Jānorāda, ka arī nodarbinātajam ir pienākumi darba aizsardzības jomā, kas noteikti Darba aizsardzības likuma 17. pantā, un viens no tiem ir nekavējoties ziņot darba devējam, tiešajam darba vadītājam vai darba aizsardzības speciālistam par jebkuriem darba vides faktoriem, kuri rada vai var radīt risku personu drošībai un veselībai, arī par trūkumiem uzņēmuma darba aizsardzības sistēmā 

Ja uzskatāt, ka pēc vēršanās pie darba devēja viņa veiktie darba aizsardzības pasākumi, kā arī piešķirtie un izmantotie līdzekļi nav pietiekami, lai nodrošinātu nodarbināto drošību un veselības aizsardzību darbā, tad jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, lai uzņēmumā tiktu veikta pārbaude.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas