E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32847
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Vai pārvaldnieks var izīrēt bezmantinieka dzīvokli

J
jautā:
03. jūnijā, 2024
Maija

Labdien! Situācija šāda: dzīvoju kooperatīvajā daudzdzīvokļu mājā, kurā vienam dzīvoklim pēc dzīvokļa īpašnieces nāves jau vairākus gadus nav pieteicies mantinieks. Šo dzīvokli kooperatīvs kā mājas pārvaldnieks/apsaimniekotājs, uzskatot sevi par tiesisko valdītāju, izīrē. Par īri saņemto naudu ieskaita kooperatīva kontā. Kas pēc likuma būtu jādara ar šo dzīvokli? Vai kooperatīvs rīkojas likumīgi? Mājai nepieciešami dažādi remonti, un, ja kooperatīvs šo īres naudu ieskaitītu mājas kontā, tad mums, pārējiem dzīvokļu īpašniekiem, būtu vieglāk apmaksāt remontu izdevumus. Nezinām arī, vai šis īrnieks, ja tāds ir visu laiku, maksā komunālos maksājumus par dzīvokli (vai arī tie tiek sadalīti starp pārējo dzīvokļu īpašniekiem). 

A
atbild:
05. jūnijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 416. panta pirmā daļa nosaka: ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij. 

Notariāta likums un uz šī likuma pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” regulē procedūras, kā bezmantinieka mantu atzīt par piekritīgu valstij. 

Ja īpašnieks ir miris un dzīvoklis stāv tukšs, tad tam veidojas komunālo maksājumu un apsaimniekošanas parādi. 

Zvērināta notāre Zane Ankrava iepriekš LV portālā ir skaidrojusi: NĪ apsaimniekotājam kā ieinteresētajai personai ir jāvēršas pie notāra un jālūdz uzsākt mantojuma lietu. Ja notāra noteiktajā termiņā neviens mantinieks nepiesakās, tad notārs izbeidz mantojuma lietu un izdod aktu par to, ka manta ir piekritīga valstij, un nosūta informāciju visām atbildīgajām iestādēm. Tiesu izpildītājs pēc kāda laika rīko izsoli – tajā var piedalīties jebkurš. 

Vairāk par šo tēmu var izlasīt publikācijā “Kā rīkoties ar bezmantinieka un bezīpašnieka mantu”. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 233 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas