E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32796
Lasīšanai: 4 minūtes

Kādos gadījumos nedzīvojamās telpas izīrētājs vai iznomātājs ir tiesīgs vienpusēji atkāpties no līguma

J
jautā:
28. maijā, 2024
Ieva

No 2003. gada tika noslēgts ratiņu telpas īres līgums starp bezpeļņas organizācijas dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību un konkrētu blakus esošo dzīvokli. Līgums ir beztermiņa. Visas saistības tiek pildītas. 2020. gadā mainījās dzīvokļa īpašnieks. Savukārt īrnieks, ar kuru tika noslēgts līgums, turpina lietot un pildīt saistības pret biedrību. Laikam ejot un likumiem mainoties, arī apsaimniekotājs/dzīvokļu biedrība/valdes locekļi ir mainījušies, tāpat iedzīvotāji ēkā. Šobrīd jaunie valdes locekļi vēlas vienpersoniski lauzt līgumu un atsavināt telpu. Vai tas ir likumīgi? 

A
atbild:
30. maijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

No apraksta noprotams, ka līgums noslēgts par kādas ēkā esošas atsevišķas nedzīvojamas telpas īri vai nomu. Katras puses tiesības un pienākumi nosakāmi, vadoties pēc noslēgtā līguma nosacījumiem. Tādējādi jums ieteicams, iepazīstoties ar līguma saturu, noskaidrot, vai izīrētājs vai iznomātājs ir tiesīgs šādā veidā izbeigt līgumu. Ja līgumā vienpusēja tā izbeigšanas kārtība nav minēta vai tā pārkāpj imperatīvas likuma normas, tad līguma vienpusējā izbeigšanā jāvadās no likuma regulējuma.  

Kas attiecas uz likumu, beztermiņa nekustamā īpašuma īres vai nomas līguma gadījumā Civillikuma 2166. pants paredz: ja līgumā nav norunāts citādi, līgumu var izbeigt tikai pēc iepriekšēja sešu mēnešu uzteikuma, bet īres līgumi uz nenoteiktu laiku, ar mēneša vai nedēļas īres maksu, uzteicami mēnesi vai nedēļu iepriekš. Civillikuma 2170. pants noteic katrs līdzējs ir tiesīgs vienpusēji atkāpties no līguma, ja ir radies pārmērīgs zaudējums. Turpretī likuma 2171. pants nosaka gadījumus, kad iznomātājs vai izīrētājs bez otras puses piekrišanas var prasīt līguma atcelšanu, proti: 

  • ja nomas vai īres maksa nav samaksāta līgumiskā termiņā vai, ja tāds nav noteikts, likumiskā termiņā; tomēr šā nokavējuma sekas var novērst, piedāvājot samaksu, iekams celta līguma atcēluma prasība;
  • ja iznomātājam vai izīrētājam rodas neparedzēta nepieciešamība lietu pašam lietot;
  • ja nomnieks vai īrnieks bojā lietu, to nekārtīgi vai līgumam pretēji lietojot;
  • ja nomas vai īres priekšmets prasa neatliekamus un tik lielus izlabojumus, ka nav iespējams atstāt līgumu spēkā;
  • ja nomnieks nomāto nekustamo īpašumu bez iznomātāja piekrišanas iznomā tālāk. 

No jūsu izklāsta izriet, ka bez līguma laušanas telpu īpašnieks izīrēto vai iznomāto telpu grasās arī atsavināt. Šeit būtu jāprecizē būtisks faktors, respektīvi, vai telpu īres vai nomas līgums ir reģistrēts zemesgrāmatā? Ja līgums nav reģistrēts zemesgrāmatā, tad atsavināšanas gadījumā līgums zaudēs spēku arī bez izīrētāja vai iznomātāja sevišķa uzteikuma, jo jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam saistoši ir tikai tādi īres un nomas līgumi, kas reģistrēti zemesgrāmatā (skat. Civillikuma 2174. pantu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas