E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32653
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā piespiest pārvaldnieku veikt remontdarbus

J
jautā:
14. maijā, 2024
Laura

Man pieder dzīvoklis dzīvokļu īpašnieku kooperatīva sabiedrības mājā (zemesgrāmatā šī māja ir reģistrēta uz iepriekšminētā kooperatīva vārda). Kā cīnīties ar kooperatīva bezdarbību? Māja drīzumā būs avārijas stāvoklī, bet kooperatīvs šo situāciju nerisina, iedzīvotāji veica dzīvokļu īpašnieku aptauju, kurā lielākā daļa nobalsoja par energoefektivitātes pasākumiem, bet kooperatīvs neko lietas labā nedara. Apsveram domu par biedrības izveidi vai pāriešanu pie cita apsaimniekotāja, bet mēs to īsti nevaram izdarīt, jo māja zemesgrāmatā ir reģistrēta uz kooperatīva vārda. Kādi varētu būt iespējamie risinājumi, lai paskubinātu kooperatīvu kaut ko darīt, vai kā mājai izstāties no tā? 

A
atbild:
17. maijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Ja jums pieder dzīvoklis daudzdzīvokļu mājā un arī pārējiem dzīvokļiem ir īpašnieki, tad, visticamāk, dzīvokļu īpašnieku kopība māju ir pārņēmusi savā valdījumā un dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība ir izvēlēta par mājas pārvaldnieku. 

Šādā gadījumā dzīvokļu īpašnieku kopība, kā noteikts Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā, ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Bet dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība ir pieņemto lēmumu izpildītāja. 

Ja dzīvokļu īpašnieki ir pieņēmuši lēmumu par energoefektivitātes pasākumiem un pārvaldniekam nodrošinājuši finanšu līdzekļus to veikšanai, bet pārvaldnieks darbus nedara, tad dzīvokļu īpašnieki var lemt par pārvaldnieka maiņu. 

Lai izvēlētos jaunu pārvaldnieku, dzīvokļu īpašniekiem par to jālemj Dzīvokļa īpašuma likuma noteiktajā kārtībā, t. i., sasaucot kopsapulci, aptaujas veidā vai citādi savstarpēji vienojoties. Lai vienotos par pārvaldnieku, jāsavāc 50% plus viena balss. 

Vairāk par pārvaldnieka maiņu varat izlasīt LV portāla publikācijā “Kad un kā mājai mainīt pārvaldnieku”. 

Savukārt par māju pārvaldīšanu varat izlasīt publikācijā “Dzīvokļu īpašnieku biedrība un dzīvokļu īpašnieku kopība – kas un par ko lemj”. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tostarp ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistīto lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. 

Iesakām ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas