E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32651
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Saslimšana neatceļ uz noteiktu laiku noslēgta darba līguma termiņa notecējumu

J
jautā:
14. maijā, 2024
Valentina

Labdien! Ar mani bija noslēgts terminēts darba līgums uz vienu gadu, kura termiņš ir 14. maijs. Iepriekšējās dienas vakarā saistībā ar veselības problēmām vērsos pie ģimenes ārsta, un man ir izsniegta darbnespējas lapa A no 14. maija uz deviņām dienām. Vai darba devējs ir tiesīgs pārtraukt darba līgumu 14. maijā, kaut arī man ir darbnespējas lapa? Vai tiks apmaksāta? Paldies! 

A
atbild:
29. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba attiecības ir noformētas uz noteiktu laiku, tad parasti darba līgumā ir norādīts līguma darbības termiņš vai apstākļi, kas nosaka tā izbeigšanos. Kā norādāt jautājumā, jūsu darba līgumā ir minēts līguma darbības termiņš. Tas nozīmē, ka tiesību norma neprasa, lai darbinieks tiktu iepriekš brīdināts par darba tiesisko attiecību izbeigšanu sakarā ar termiņa notecējumu, jo tas jau ir norādīts darba līgumā. 

Ja, darba līguma termiņam notekot, darbiniekam ir pārejoša darbnespēja, darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ, līguma izbeigšana sakarā ar tā termiņa notecējumu ir pieļaujama. Saskaņā ar Augstākās tiesas judikatūru1 šādos gadījumos nav piemērojama DL 109. panta trešā daļa par uzteikuma aizliegumu, jo darba attiecības faktiski netiek izbeigtas ar darba devēja uzteikumu, bet sakarā ar darba līguma termiņa izbeigšanos. Darba devējam konkrētajā situācijā nav jāapmaksā darbnespējas lapa A. 

1 Augstākās tiesas tiesu prakses apkopojums “Par likumu piemērošanu, izšķirot tiesās strīdus, kas saistīti ar darba līguma izbeigšanos vai grozīšanu”. 2004, 15. lpp.

 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas