E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32583
Lasīšanai: 3 minūtes

Summētā darba laika piemērošanas noteikumi

J
jautā:
07. maijā, 2024
Egils

Labdien! Mans darba līgums paredz  summētā darba laika uzskaiti, bet praksē ir tā, ka nekad nav plānots strādāt brīvdienās, svētku dienās un naktīs. Arī nekādas virsstundas nav plānotas. Darbs tiek plānots kā normālais darba laiks, bet šāds līgums tiek lietots, lai sev kādā labvēlīgā brīdī, kad samazinās darbu apjoms, varētu veikt izmaiņas, iespējams, ietaupīt arī uz svētku dienām. Vai ir likumīgi šādā veidā izmantot summētā darba laika uzskaiti? 

A
atbild:
27. maijā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Lai vērtētu, vai ir iespējams piemērot summētā darba laika organizāciju, ir jāzina faktiskie nodarbināšanas noteikumi. Atbilstoši Darba likuma 140. panta pirmajai daļai summētā darba laika organizāciju var noteikt, ja darba rakstura dēļ ir nepieciešams pārsniegt darbiniekam noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, vienlaikus darba devējam ievērojot, ka darbinieka darba laiks pārskata periodā nedrīkst pārsniegt attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku. Tādējādi, ja darba devējs darbiniekam var nodrošināt normālo dienas un nedēļas darba laiku, tad nav pamata piemērot summētā darba laika organizāciju.  

Jebkurā gadījumā norādāms, ka neatkarīgi no nolīgtās darba laika organizācijas, tātad arī gadījumā, ja nolīgta summētā darba laika organizācija, darba devējam ir saistoši Darba likuma noteikumi par: 

Darbiniekam savu aizskarto tiesību vai interešu aizsardzības nolūkā atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai ir tiesības iesniegt sūdzību darba devējam. Tiesības iesniegt sūdzību, lai aizstāvētu darbinieka tiesības un intereses, ir arī darbinieku pārstāvjiem. Nav pieļaujama jebkādu nelabvēlīgu seku radīšana darbiniekam sakarā ar sūdzības iesniegšanu un izskatīšanu. Tāpat darbiniekam savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par iespējamiem darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi. Iesniegumam pievienojama darba devējam iesniegtās sūdzības kopija. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas