E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32558
Lasīšanai: 4 minūtes

Darba samaksa ārstam rezidentam

J
jautā:
04. maijā, 2024
Paula

Labdien! Esmu medicīnas darbinieks (rezidents). Rezidenta līgums noslēgts ar reģionālo slimnīcu, kas man izmaksā rezidenta algu. Papildus reģionā (tajā pašā slimnīcā, kur esmu rezidents) strādāju kā ārsts stažieris, ik mēnesi veicot papildu dežūras. Kā rezidents nostrādāju pilnu darba slodzi (+ 11 virsstundas), bet kā ārsts stažieris vidēji 48 stundas mēnesī (ir periodi, kad vairāk). Vai šajā situācijā man pienākas piemaksa par nostrādātajām virsstundām ārsta stažiera amatā? Es konsultējos arī ar kolēģiem citās slimnīcās, kā notiek samaksa, ja ir divi līgumi. Universitātes slimnīcās rezidentiem, kuriem ir gan rezidenta, gan ārsta stažiera līgumi, visas nostrādātās ārsta stažiera stundas tiek apmaksātas kā virsstundas. Pārsvarā visas reģionu slimnīcas maksā virsstundas (rezidentiem ir divi darba līgumi). Ir ne pārāk glīti izņēmumi, kur slimnīcas samazina daudz mazāku stundas likmi, bet ar virsstundām kopā sanāk normāla ārsta stažiera likme. Tomēr secinu, ka tiek maksātas arī virsstundas. Esam daudz rezidentu, kuri nesaņem atlīdzību par virsstundu darbu attiecīgajā iestādē. Priecāsimies par konkrētās situācijas analīzi. Paldies!

A
atbild:
27. maijā, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likums un citi normatīvie akti, kas regulē darba tiesiskās attiecības, ir saistoši visiem darba devējiem, neatkarīgi no tiesiskā statusa, un darbiniekiem, ja darba devēju un darbinieku savstarpējās tiesiskās attiecības dibinātas uz darba līguma pamata. Darba likuma 3. pantā definēts, ka darbinieks ir fiziskā persona, kas uz darba līguma pamata par nolīgto darba samaksu veic noteiktu darbu darba devēja vadībā. Savukārt Darba likuma 4. pantā noteikts, ka darba devējs ir fiziskā vai juridiskā persona vai arī tiesībspējīga personālsabiedrība, kas uz darba līguma pamata nodarbina vismaz vienu darbinieku. 

Pusēm darba līgumā aizliegts vienoties par tādu nolīgto dienas vai nedēļas darba laiku, kas pārsniedz Darba likuma 131. panta pirmajā daļā noteikto normālo dienas darba laiku astoņas stundas un normālo nedēļas darba laiku 40 stundas. Pie viena un tā paša darba devēja darba tiesiskajās attiecībās veikts darbs (nostrādātās stundas) uzskaitāms kopā. 

Tādējādi, ja pie viena darba devēja noslēgti vairāki darba līgumi, nolīgtais darba laiks kopumā nevar pārsniegt normālo darba laiku un darbinieka nostrādātās stundas summējamas atbilstoši Darba likuma 137. pantam, darba devējam precīzi uzskaitot darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas, tāpat arī dīkstāves laiku. Attiecīgi vērtējams, vai pie viena un tā paša darba devēja darba tiesiskajās attiecībās nostrādātās stundas neveido virsstundu darbu. 

Saskaņā ar Darba likuma 136. panta pirmo daļu virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika, bet, ja nolīgts summētais darba laiks, saskaņā ar Darba likuma 140. panta piekto daļu darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu. 

Ja konstatējams virsstundu darbs, darba devējam ir pienākums to atbilstoši atlīdzināt, izmaksājot piemaksu par virsstundu darbu (ne mazāk kā 100 procentu apmērā no darbiniekam noteiktās stundas algas likmes). Darbinieks un darba devējs var vienoties, ka darbiniekam piemaksu par virsstundu darbu aizstāj ar apmaksātu atpūtu citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam (Darba likuma 68. pants, 136. panta devītā, desmitā, vienpadsmitā daļa, Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma subjektiem – minētā likuma 14. panta sestā, astotā, devītā, (9.1) daļa). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas