E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32539
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Vai drīkst gadiem dzīvot ekspluatācijā nenodotā mājā

J
jautā:
02. maijā, 2024
Sandrs

Dēls mantoja tēva īpašumu (māju). Mantojuma atstājējs ir uzcēlis mājai otru daļu (divstāvu būvi). Ir projekta plānojums, kurā zīmēta vienstāva piebūve. Uzceltā mājas daļa nav legalizēta. Ar ko sākt legalizēšanu, ir skaidrs. Tomēr attiecīgo būves daļu apdzīvo ģimene, kas nav pat radinieki un nav deklarējušies konkrētajā adresē, dzīvo bez jebkādiem līgumiem. Skaidrs, ka jāuzsāk tiesisks izlikšanas process. Vai drīkst gadiem dzīvot ekspluatācijā nenodotā mājā? 

A
atbild:
07. maijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Ekonomikas ministrija iepriekš LV portālā ir skaidrojusi, ka dzīvot ēkā, kura nav nodota ekspluatācijā, nedrīkst. Būvi aizliegts izmantot līdz tās pieņemšanai ekspluatācijā, izņemot Būvniecības likuma 21. panta trešajā daļā minētos gadījumus. 

Savukārt ekspluatācijā pieņemtas ēkas pārbūves, atjaunošanas vai restaurācijas laikā, kā arī inženiertīklu un speciālajos būvnoteikumos paredzētajos gadījumos inženierbūvju būvniecības, pārbūves vai atjaunošanas laikā to izmantošana pirms pieņemšanas ekspluatācijā ir atļauta, ja būvprojektā iekļauts izvērtējums par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā, izmantošanas nosacījumi un attiecībā uz ēkām  arī aprēķini par būvmateriālu pieļaujamo svaru un montāžas slodzi uz nesošajām konstrukcijām, kuri iekļauti būvprojekta sastāvā esošajā darbu organizācijas projektā (Būvniecības likuma 21. panta trešā daļa). 

Būvniecības likuma 25. pantā ir noteikta administratīvā atbildība par patvaļīgu būvniecību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas