E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27729
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
6
6

Vai drīkst dzīvot ēkā, kas nav nodota ekspluatācijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2022
Natalija

Šodien uz jautājumu, vai var dzīvot mājā, kura nav nodota ekspluatācijā, nesaņēmu skaidru atbildi – jā vai nē. Jūs uzrakstījāt par Būvniecības likuma 28. pantu par naudas sodu, kuru cilvēks var saņemt, ja dzīvos mājā, kura nav nodota ekspluatācijā. Tātad jautājums: 1. Drīkst vai nedrīkst? 2. Drīkst, ja cilvēks samaksās naudas sodu? 3. Daudzas apdrošināšanas kompānijas apdrošina nenodotas ekspluatācijā mājas un lietas, kuras atrodas šajā mājā, tikai gadījumā, ja māja ir apdzīvota vismaz vienu gadu. Kā tā var būt? Paldies!

A
atbild:
08. novembrī, 2022

Ekonomikas ministrija skaidro, ka dzīvot ēkā, kura nav nodota ekspluatācijā nedrīkst. Nedrīkst arī gadījumā, ja samaksā sodu. Būvi aizliegts izmantot līdz tās pieņemšanai ekspluatācijā, izņemot Būvniecības likuma 21. panta trešajā daļā minētos gadījumus.

Savukārt ekspluatācijā pieņemtas ēkas pārbūves, atjaunošanas vai restaurācijas laikā, kā arī inženiertīklu un speciālajos būvnoteikumos paredzētajos gadījumos inženierbūvju būvniecības, pārbūves vai atjaunošanas laikā to izmantošana pirms pieņemšanas ekspluatācijā ir atļauta, ja būvprojektā iekļauts izvērtējums par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā, izmantošanas nosacījumi un attiecībā uz ēkām — arī aprēķini par būvmateriālu pieļaujamo svaru un montāžas slodzi uz nesošajām konstrukcijām, kuri iekļauti būvprojekta sastāvā esošajā darbu organizācijas projektā (Būvniecības likuma 21. panta trešā daļa).

Savukārt Latvijas Apdrošinātāju asociācijas rīcībā nav informācijas par to, ka apdrošinātāji prasītu, lai ekspluatācijā nenodota ēka būtu apdzīvota vienu gadu. Apdrošinātāji apdrošina ekspluatācijā nenodotas ēkas gan būvniecības, gan jau dzīvošanas stadijā, taču bieži tiek norādīta prasība, ka ēkai jābūt apsardzei, signalizācijai u.tml., it īpaši ja ēka netiek apdzīvota.

Apdrošinātāji ņem vērā to, vai mājā/dzīvoklī notiek pārbūve – parastā īpašuma apdrošināšanas polise var nebūt spēkā. Tādēļ jāvērtē katra apdrošinātāja noteikumi, jo kāds apdrošinātājs īpašuma apdrošināšanas polisē iekļauj kosmētisko remontu, kāds varbūt neiekļauj. Ja uz remonta laiku ir iegādāta būvniecības visu risku polise, tad drīkst veikt būvniecību vai remontdarbus. Vai var dzīvot iekšā remonta laikā? Jā, visdrīzāk īpašuma apdrošināšanas polisē par to nebūs īpašas norādes, ka nedrīkstētu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas