E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32535
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Bērnu rotaļu laukuma uzturēšana

J
jautā:
02. maijā, 2024
Irīna

Labdien! Dzīvoju ciematā, kur ir daudzstāvu apbūve. Aptuveni 2000 iedzīvotāju. Ap katru dzīvojamo māju ir neliela zaļā zona, taču tieši mūsu mājas (95 dzīvokļu īpašumi) zaļajā zonā ir izvietota lielākā daļa bērnu laukuma iekārtu, ko ik vakaru siltā laikā izmanto vienlaikus līdz pat 40 bērniem. Iekārtas bērnu laukumā ir uzstādītas aptuveni 2010. gadā. Iespēju robežās tās ir atjaunotas un uzturētas. Ciematā ir trīs vai četras dažādas juridiskās personas, kas piedalās māju apsaimniekošanā. Ņemot vērā, ka juridiski zemesgabala daļa, uz kura izvietotas iekārtas, pieder mums (95 dzīvokļu īpašumu kopīpašums), mums vienīgajiem ir juridiskās tiesības un arī pienākums uzturēt kārtībā konkrēto bērnu laukumu. Pašvaldībā man apgalvo, ka nedrīkstam gan ierobežot rotaļu laukuma lietošanu citu māju bērniem, gan iežogot zemesgabala daļu. Satrauc tas, ka bērnu rotaļu laukuma uzturēšanai nepieciešami lieli finanšu ieguldījumi, regulāra kopšana. Ņemot vērā, ka mājai ir daudz citu izdevumu, diemžēl līdzekļu bērnu laukuma atjaunošanai nepietiek. Vai ir likumīgs veids, kā pārējām mājām ciematā (to dzīvokļu īpašniekiem) uzlikt par pienākumu piedalīties bērnu rotaļu laukuma (mūsu kopīpašuma daļas) uzturēšanā un finansiāli atbalstīt tā atjaunošanu?

A
atbild:
15. maijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Minētajā gadījumā, pirmkārt, būtu jāpārliecinās, kādi apsvērumi ir pašvaldības viedokļa pamatā, apgalvojot, ka nedrīkstat ar žogu ierobežot savu zemesgabalu apkārt mājai. Pat Rīgā, kur ir ļoti blīva apbūve, daudzdzīvokļu mājas un tām piegulošais zemesgabals bieži tiek ierobežoti ar sētu un vārtiņiem, barjeru, un tā mājas īpašnieki var uzturēt kārtībā gan savas autostāvvietas, gan bērnu laukumu, gan atkritumu nojumes.  

Jums rakstiski jāpieprasa būvvaldē tehniskie noteikumi sētas ierīkošanai apkārt savai teritorijai. Ja būvvalde atteiks, tad šajā lēmumā būs juridisks pamatojums iepriekš minētajam apgalvojumam, kas ir pārsūdzams administratīvajā procesā. 

Otrkārt, jūsu gadījumā vienīgā iespēja pārliecināt par sadarbību pārējo māju iedzīvotājus bērnu laukuma uzturēšanā ir, piedāvājot viņiem izvēlēties: vai nu viņi ar savu finansiālo ieguldījumu piedalās bērnu laukuma uzturēšanā, vai jūs iežogojat savu teritoriju un paši uzturat bērnu laukumu. 

Ja apkārtējo māju iedzīvotāji piekrīt sadarbībai, būtu slēdzama vienošanās par bērnu laukuma uzturēšanu.  

Pirms tam jānoskaidro, kurš ir juridiskais bērnu laukuma iekārtu īpašnieks. Iespējams, tā ir pašvaldība, kuras bilancē ir attiecīgās iekārtas, un tādā gadījumā varētu piedāvāt tās atpirkt no pašvaldības kaut vai par atlikušo bilances vērtību. Pretējā gadījumā mājas dzīvokļu īpašniekiem būtu jāuztur tehniskajā kārtībā pašvaldības īpašums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas