E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32038
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Par iemaksu veikšanu dzīvojamās mājas uzkrājumu fondā

J
jautā:
11. martā, 2024
Aivars Pļaviņš

Labdien! Es jau ilgstoši īrēju dzīvokli daudzstāvu daudzdzīvokļu mājā. Dzīvokļa īres līgums ir noslēgts 2014. gadā.  Īres līgumā ir noteikts, ka man ir jāmaksā īres maksa, apsaimniekošanas maksa, maksa par komunālajiem pakalpojumiem un nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi. Dzīvojamo telpu īres likuma 18. pants noteic, ka izīrētāja pienākums ir uzturēt dzīvojamo māju. Vai tad, ja īres līgumā ir noteikts, kādi konkrēti maksājumi man kā īrniekam ir jāmaksā, bet nav atrunāts, ka man ir jāveic maksājumi mājas remonta uzkrājuma fondā, vai šie maksājumi ir jāveic dzīvokļa īpašniekam vai man kā īrniekam?

A
atbild:
14. martā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 13. panta 2.1 daļu uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos naudas maksājumus uzkrājumu fondā ir pienākums veikt dzīvokļu īpašniekiem. 

Jūsu kā īrnieka attiecības ar dzīvokļa īpašnieku nosaka īres līgums. Lai gan likums paredz, ka maksājumu veikšana uzkrājumu fondā ir dzīvokļa īpašnieka pienākums, normatīvie tiesību akti neaizliedz īrniekam ar dzīvokļa īpašnieku īres līgumā vienoties, ka maksājumus uzkrājumu fondā veiks īrnieks. Jūsu gadījumā gan, kā jau jūs pats aprakstā esat norādījis, īres līgumā nav ietverts īrnieka pienākums veikt maksājumus uzkrājumu fondā, tādēļ dzīvokļa īpašniekam nav tiesību šādu maksājumu veikšanu no jums pieprasīt. 

Ar Senāts vēl laikā, kad bija spēkā nu jau spēku zaudējušais likums “Par dzīvojamo telpu īri”, t. i., laika periodā, kad tika noslēgts jūsu īres līgums, ir norādījis: interpretējot īres maksas veidojošās pozīcijas atbilstoši likuma 11. pantam, minētajā tiesību normā nav paredzēts, ka papildus īres maksai īrnieks sedz nama ekspluatācijas izdevumus. Dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamie izdevumi var ietekmēt īres maksas lielumu, bet nav pamata tos kvalificēt kā īrniekam ar likumu noteiktus papildu īres maksai veicamus maksājumus (skat. Senāta 2007. gada 7. novembra spriedumu lietā Nr. SKC-756/20007).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas