E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31938
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Dokumenta primārā forma

J
jautā:
03. martā, 2024
Karina

Labdien! Mans tēvs, dzīvokļa īpašnieks, vēlas pie mūsu mājas apsaimniekotāja klātienē iepazīties ar mājas lietu. Lai pieteiktos uz mājas lietas apskatīšanu klātienē, vajag uzrakstīt elektronisko iesniegumu un nosūtīt uz e-pastu. Tēvam nav elektroniskā paraksta un viņš nevar elektroniski uzrakstīt iesniegumu. Vai mājas apsaimniekotājs ir tiesīgs pieprasīt tikai šāda veida iesniegumu? Vai var iesniegumu uzrakstīt papīra formātā un aizsūtīt mājas apsaimniekotājam pa pastu? Paldies! 

A
atbild:
02. aprīlī, 2024

Dokumentu juridiskā spēka likuma 1. pants noteic, ka dokuments ir jebkura rakstveida informācija, ko rada jebkurš publisko vai privāto tiesību subjekts, īstenojot iestādes vai amata pilnvaras (piemēram, valsts vai pašvaldības institūcija, privāto tiesību juridiskā persona, fizisko vai juridisko personu apvienība, notārs, tiesu izpildītājs, advokāts) (turpmāk  organizācija), vai fiziskā persona. 

Dokumenta juridiskais spēks nodrošina iespēju izmantot attiecīgo dokumentu tiesību īstenošanai vai likumisko interešu aizstāvībai. Dokuments, kuram nav juridiska spēka, citām organizācijām un fiziskajām personām nav saistošs, bet ir saistošs šā dokumenta autoram. 

Lai dokuments, t. sk. iesniegums, būtu spēkā esošs, tajā iekļauj šādus rekvizītus: 

  • dokumenta autoru nosaukums; 
  • dokumenta datums; 
  • paraksts (izņemot likumā paredzētos gadījumus). 

Dokuments ir parakstāms pašrocīgi (likuma 5. pants). 

Savukārt Elektronisko dokumentu likuma 3. pants noteic, ka prasība pēc dokumenta rakstveida formas attiecībā uz elektronisko dokumentu ir izpildīta, ja elektroniskajam dokumentam ir elektroniskais paraksts un elektroniskais dokuments atbilst citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Elektroniskais dokuments uzskatāms par pašrocīgi parakstītu, ja tam ir drošs elektroniskais paraksts. Elektronisko dokumentu uzskata par pašrocīgi parakstītu arī tajos gadījumos, kad tam ir elektroniskais paraksts un puses par elektroniskā dokumenta parakstīšanu ar elektronisko parakstu ir vienojušās rakstveidā. Šādā gadījumā rakstveida vienošanās noformējama un parakstāma uz papīra vai elektroniski ar drošu elektronisko parakstu. 

Tādējādi primāri dokuments ir noformējams rakstveidā papīra formātā, iekļaujot tajā likumā noteiktos obligātos rekvizītus. Elektronisko dokumentu likums pieļauj izmantot arī elektroniskos dokumentus (izpildot likumā noteiktās prasības attiecībā uz parakstu), tomēr prasības pēc elektroniskajiem dokumentiem neprevalē pār personas tiesībām dokumentu noformēt papīra formātā un to pašrocīgi parakstīt.  

Ņemot vērā minēto, jūsu tēvs ir tiesīgs pašrocīgi sastādīt un parakstīt iesniegumu, kā arī nosūtīt to adresātam. Nosūtot dokumentu, iesakām izmantot pasta komersantu, kurš nodrošina sūtījuma piegādes apliecinājuma izsniegšanu (piem., ierakstīts pasta sūtījums).  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas