E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31917
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Apsaimniekošanas maksa un dzīvokļu īpašnieki

J
jautā:
01. martā, 2024
guntis

Labdien! Slavens apsaimniekotāju kantoris 2020. g. beigās pārņēma mūsu māju, tika ievēlētas divas valdes locekles, kas parakstīja apsaimniekošanas līgumu aptaujas veidā (neviens nezina, cik godīgi tā tika veikta). Abas mājas valdes locekles tūlīt pēc tam pārgāja strādāt pie apsaimniekotāja. Mēs mājā esam palikuši tādi kā ķīlnieki (kāda tur dzīvokļu īpašnieku kopība?). Nezinām, cik ir dzīvokļu īpašnieku, cik īrētu dzīvokļu, cik pašvaldības dzīvokļu. Apsaimniekotājs ar mūsu naudiņu dara, ko grib, katru gadu ceļ apsaimniekošanas cenu un mums aiztaisa muti. Izraksta rēķinus, kas jāapmaksā, bet tādi darbi vispār nav darīti. Ko tādā situācijā mēs, grupiņa pensionāru un invalīdu, varētu darīt? 

A
atbild:
04. martā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Cik saprotams no rakstītā, dzīvokļu īpašnieki, kas veido dzīvokļu īpašnieku kopību, piedalās mājas pārvaldīšanā un ir pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības. 

Dzīvokļa īpašnieku kopība, kā noteikts Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā, ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Piemēram, par apsaimniekošanas maksas lielumu var lemt tikai dzīvokļu īpašnieku kopība. 

Informācija par Latvijas teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem un citiem kadastra objektiem (telpu grupām), to īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem un lietotājiem tiek uzkrāta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā un ir pieejama šeit.

Ja īpašums ir ierakstīts zemesgrāmatā, tad īpašnieku var atrast valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā šeit. 

Visa informācija, kas attiecas uz mājas lietu, kopš 2023. gada 1. marta ir atrodama Būvniecības informācijas sistēmā šeit. Tai piekļūt var tikai dzīvokļu īpašnieki un pārvaldnieks. 

Ja apsaimniekotājs neizdara konkrētus darbus, par ko tiek izrakstīti rēķini, tad vispirms jums būtu jāvēršas pie konkrētā apsaimniekotāja, lai pārliecinātos par to, vai darbi ir izpildīti. 

Iesakām ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas