E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31858
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Par kriminālatbildības noilgumu

J
jautā:
18. februārī, 2024
Ivo

Labdien! Neizprotu Krimināllikuma 56. pantu. Persona ir atzīta par aizdomās turamo, bet līdz prokuroram kriminālprocess vēl nav nonācis. Vai noilgums ir spēkā, ja šī persona ir izsludināta meklēšanā un nav aizturēta?

A
atbild:
20. februārī, 2024

Krimināllikuma 56. panta pirmā daļa noteic, ka personu nevar saukt pie kriminālatbildības, ja no dienas, kad tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, pagājis šāds laiks:

  • divi gadi no kriminālpārkāpuma izdarīšanas dienas;
  • pieci gadi no mazāk smaga nozieguma izdarīšanas dienas;
  • desmit gadi no smaga nozieguma izdarīšanas dienas;
  • piecpadsmit gadi no sevišķi smaga nozieguma izdarīšanas dienas, izņemot noziegumu, par kuru saskaņā ar likumu var piespriest mūža ieslodzījumu.

Atbilstoši minētā panta 1.1 daļai personu nevar saukt pie kriminālatbildības, ja no dienas, kad noziedzīgā nodarījumā, kas vērsts pret nepilngadīgas personas tikumību un dzimumneaizskaramību vai ar ko nodarīti smagi miesas bojājumi, kas saistīti ar dzimumorgānu kropļošanu vai reproduktīvo spēju zaudējumu, vai cilvēku tirdzniecībā, vai piespiešanā veikt abortu cietusī persona sasniegusi astoņpadsmit gadu vecumu, ir pagājuši divdesmit gadi, izņemot noziegumu, par kuru saskaņā ar likumu var piespriest mūža ieslodzījumu.

Saskaņā ar Krimināllikuma 56. panta otro daļu noilguma termiņu aprēķina no dienas, kad izdarīts noziedzīgs nodarījums, vai šā panta 1.1 daļā paredzētajā gadījumā no dienas, kad cietusī persona sasniegusi astoņpadsmit gadu vecumu, līdz apsūdzības izsniegšanai vai oficiālā izdošanas lūguma paziņošanai apsūdzētajam, ja apsūdzētais uzturas citā valstī un izsludināta viņa meklēšana.

Tātad noilguma termiņa aprēķina sākotnēji nevis pret konkrētu personu, bet kopumā no dienas, kad izdarīts noziedzīgs nodarījums līdz apsūdzības izsniegšanai. Tas nozīmē, ka apsūdzība izsniedzama Krimināllikuma 56. panta pirmajā daļā noteiktajos termiņos, pretējā gadījumā personu par izdarītu noziedzīgu nodarījumu nevar saukt pie kriminālatbildības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas