E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31839
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, pārdodot divus dzīvokļus

J
jautā:
14. februārī, 2024
Tatiana

Īpašumā ir divi dzīvokļi. Viens dzīvoklis ir īpašumā 30 gadu, savukārt otrs ir mantojumā. Vai būs jāmaksā nodoklis, ja vienā gadā pārdosim abus dzīvokļus? Dzīvoklī, kas īpašumā ir 30 gadu, deklarēšanās tika pārtraukta 2023. gada novembrī.

A
atbild:
19. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar 20% nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Apliekamo ienākumu nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēti gadījumi, kad fiziskās personas ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas neapliek ar nodokli:

  • Ja pārdod nekustamo īpašumu, kas fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese.
  • Ja nekustamais īpašums īpašumā ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz atsavināšanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums.
  • Ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nekustamais īpašums un ienākumu no tā pārdošanas no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma pārdošanas vai arī pirms nekustamā īpašuma pārdošanas.

Divu īpašumu pārdošanas gadījumā viena dzīvokļa pārdošanas ienākumam būs piemērojams nodokļa atbrīvojuma kritērijs (deklarētās dzīvesvietas nosacījums), ja dzīvoklī, kas pieder 30 gadu, vismaz 12 mēnešus pēc kārtas piecu gadu periodā līdz pārdošanas dienai bija deklarētā dzīvesvieta.

Ja ir paredzēts nekustamos īpašumus pārdot, vēl pirms darījuma par nodokļa piemērošanu, tostarp par iegādes vērtības noteikšanu mantotajam dzīvoklim, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas