E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31828
Lasīšanai: 3 minūtes

Līgumsoda samaksas pienākuma iestāšanās tiesiski jāpamato

J
jautā:
14. februārī, 2024
ārzemnieks

Saņēmu šādu atbildi uz vaicāto. Līgumā norādīts, ka, iznomātājam vai nomniekam uzsakot līgumu pirms termiņa, kura darbība ir 10 gadu, jāmaksā līgumsods 5000 eiro apmērā. Kāpēc man būtu jāmaksā 5000 eiro zemniekam, ja līgumu neuzsaku es, bet jaunais kopīpašnieks, kurš apgalvo, ka līgums viņam nav saistošs? Vai zemnieks vēl var pieprasīt nomas līgumu reģistrēt zemesgrāmatā? Ja var, tad kādā veidā? Es negrasos maksāt 5000 eiro, ja neesmu neko uzteicis, jo man ir izdevīgi, neatrodoties Latvijā, ka pastāv nomas līgums. Paldies!

A
atbild:
19. februārī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Jums par attiecīgo jautājumu iepriekšējās e-konsultācijās jau tika sniegts izvērsts normatīvo tiesību aktu skaidrojums. Lai izslēgtu satura dublēšanos, atkārtots skaidrojums par piemērojamajām tiesību normām šajā atbildē netiks sniegts.

Kas attiecas uz nomas līgumā norādīto līgumsodu, tā piemērošana šajā gadījumā nav viennozīmīga. Proti, līgumsods, kā noprotams no jūsu atreferējuma, ir noteikts par vienas puses veiktu nomas līguma pirmstermiņa uzteikumu, tomēr šajā gadījumā, ņemot vērā daļējās izmaiņas kopīpašnieku sastāvā, nomas līgums paliek spēkā attiecībā par 2/3 zemesgabala domājamo daļu nomu. Tādēļ nomniekam, prasot no jums šāda līgumsoda samaksu, būtu tiesiski jāpamato līgumsoda samaksas pienākuma iestāšanās, ja reiz nomas līgums par daļu zemes platības turpina būt spēkā. Vienlaikus nav izslēgta nomnieka prasība pret jums arī par nodarītajiem zaudējumiem, kuru pieprasīšanas pamatotība izskaidrota iepriekšējās e-konsultācijās.

Ja uzskatāt, ka nomnieka prasības pret jums par līgumsoda un (vai) zaudējumu piedziņu ir nepamatotas, jūs varat neatzīt konkrētos prasījumus un atteikties nomniekam tos labprātīgi segt. Šādā gadījumā pastāv iespēja, ka nomnieks pret jums vērsīsies ar prasību tiesā, un tiesa izvērtēs šādu nomnieka prasījumu pamatotību.

Kas attiecas uz nomas līguma reģistrēšanu zemesgrāmatā, šī jautājuma kārtošanai jums ir jāvēršas pēc palīdzības pie zvērināta notāra. Vienlaikus jāuzsver, ka nomas līgumu jūs varat nostiprināt zemesgrāmatā tikai par 2/3 zemes domājamo daļu, attiecībā par kurām nomas līgums turpina būt spēkā, nomu. Šāds zemes nomas tiesību nostiprinājums neattieksies un nekādā veidā nebūs saistošs jaunajam 1/3 zemes domājamās daļas īpašniekam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas