E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31779
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
5
1
5

Iznomātāja atbildība pret nomnieku sakarā ar saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi

J
jautā:
11. februārī, 2024
ārzemnieks

Saņēmu šo atbildi “Iznomātāja atbildība pret nomnieku nomas priekšmeta domājamo daļu atsavināšanas gadījumā” un nesaprotu, kāpēc man tagad būtu jāmaksā līgumsods zemniekam, jo jaunais kopīpašnieks, cik saprotu, negrib līgumu turpināt. Un vēl izdevumi, ja es šo līgumu neuzsaku, bet to grasās darīt jaunais kopīpašnieks. Kā es varu būt vainīgs pie tā, ja mēs iznomājām zemi, esot vienīgie kopīpašnieki, un tagad ir izveidojusies tikai šāda situācija, ka daļu pārdeva izsolē un esam trīs kopīpašnieki? Manuprāt, tas ir absurds, ka man, nopērkot īpašuma daļu, kuru apstrīdēja administrators (un nezin kāpēc arī tiesa bija viņa pusē), vēl jāmaksā visi sodi. Vai tāpēc, ka nedzīvoju Latvijā un nevarēju apsaimniekot zemi, iznomājot to? Vai tāpēc, ka man vēl ir nauda?

A
atbild:
12. februārī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Kā jums sniegtajā pirmajā e-konsultācijā tika paskaidrots, jūs aprakstā norādāt, ka nomas līgumā ir paredzēts līgumsods, tomēr neesat norādījis, kādos gadījumos un par kādu pārkāpumu līgumsods ir noteikts. Tādējādi, lai jums sniegtu izvērstāku skaidrojumu par līgumsoda piemērošanas pamatotību un jūsu tiesībām, ir jāveic padziļinātāka jautājuma izpēte, tostarp jūsu noslēgtā nomas līguma analīze. Tādēļ jums ir ieteicams vērsties pie jurista, uzrādot savu noslēgto nomas līgumu. Apstāklis, ka dzīvojat ārzemēs, noteikti nav šķērslis, jo mūsdienu tehnoloģijas nodrošina iespēju saņemt juridisko palīdzību arī attālināti.

No jūsu izteiktajām pārdomām gan nevar noprast, vai izsakāt neapmierinātību un neizpratni par to, ka jums varētu būt jāmaksā līgumsods, vai arī kāds jau ir pieprasījis jums to apmaksāt, segt radušos zaudējumus u. tml. Ja jūsu pārdomas ir tikai hipotētiskas un nekādus prasījumus par maksājumiem nomnieks vēl nav izteicis, tad no jums šobrīd netiek prasīta nekāda rīcība. Proti, ja nomnieks uzskatīs, ka jums, piemēram, ir pienākums maksāt līgumsodu vai segt zaudējumus, tad nomniekam tas jums ir jādara zināms, precizējot un pamatojot, kādi prasījumi, kādā apmērā un uz kāda tiesiskā pamata jums tiek izvirzīti. Ja nomnieks šādus prasījumus jau ir izvirzījis, tad ir padziļināti jāvērtē katra šāda prasījuma pamatotība.

Saskaņā ar Civillikuma 1717. pantu līgumsoda apmēru noteic līdzēji, un tas nav aprobežots ar zaudējumu lielumu, kādi paredzami no līguma neizpildīšanas, taču tam jābūt samērīgam un atbilstošam godīgai darījumu praksei. No šīs likuma normas un paša vārda “līgumsods” uzbūves (sastāv no vārdiem “līgums” un “sods”) var secināt, ka līgumsods ir tāda sankcija (sods), kura ir cieši saistīta ar līgumiskām attiecībām. Proti, darījuma (līguma) puses pašas savstarpēji vienojas par šāda līgumsoda noteikšanu sakarā ar saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi (skatīt Civillikuma 1716. pantu) un labprātīgi vienojas šo līgumsodu iekļaut savstarpēji slēdzamajā līgumā. Tādējādi jāsecina, ka jūs pats ar nomnieku esat vienojies par līgumsoda noteikšu un iekļaušanu savstarpējā līgumā. Līdz ar to jums ir jāpieņem, ka tad, ja jūs ar līgumu pielīgto saistību neizpildāt vai izpildāt nepilnīgi, nomniekam ir tiesības no jums prasīt līgumsodu. Vienlaikus likums tomēr noteic, ka līgumsodam, ko puses vienojas noteikt līgumā, ir jābūt samērīgam un atbilstošam godīgai darījumu praksei. Tātad, pat ja līgumsoda pieprasīšana no jums pati par sevi būtu tiesiska, prettiesisks var būt līgumsoda apmērs, ja tas ir nesamērīgs un neatbilst godīgai darījuma praksei. Strīda gadījumā līgumsoda samērīgumu izvērtēs tiesa.

Par apstākli, ka domājamās daļas no nomātā zemes gabala īpašumā ieguvusi trešā persona, jau iepriekšējā e-konsultācijā jums tika norādīts, kādas sekas tas atstāj uz noslēgto nomas līgumu. Proti, jaunajam kopīpašniekam nomas līgums ir saistošs tikai tad, ja tas reģistrēts zemesgrāmatā, kā to paredz Civillikuma 2126. pants. Tātad potenciālus vai esošus nomnieka prasījumus pret jums šobrīd jums bija iespējams laikus novērst, noslēgto nomas līgumu reģistrējot zemesgrāmatā.  

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 210 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas