E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31624
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā palielināt alimentu apmēru, ja noslēgta vienošanās par konkrētu summu

J
jautā:
01. februārī, 2024
Anna

Labdien! Pirms septiņiem gadiem ar tiesas lēmumu tika apstiprināts izlīgums starp mani un bērnu tēvu, saskaņā ar kuru viņam ir pienākums ik mēnesi maksāt bērna uzturam 200 eiro, kā arī katru gadu šis uzturlīdzeļu apmērs pieaug par 10%. Vairākus gadus bērna tēvs maksāja uzturlīdzekļus izlīgumā noteiktajā apmērā, tostarp katru gadu palielinot maksājumu, bet tad, kad uzturlīdzekļu apmērs pārsniedza 250 eiro, viņš lūdza vienoties, ka summa tiek nofiksēta uz visu atlikušo laiku 250 eiro apmērā. Es tam piekritu, un mēs parakstījām attiecīgu vienošanos. Šobrīd bērna uzturēšanas izdevumi ir ievērojami pieauguši, un es lūdzu bērna tēvu atsākt maksāt uzturlīdzekļus tiesas lēmumā noteiktajā apmērā, bet viņš atsakās, pamatojoties uz to, ka pēc šī tiesas sprieduma mums bija noslēgta jauna vienošanās (bez tiesas iesaistes). Vai man ir tiesības uzsākt piedziņu par summas starpību, ko neesmu saņēmusi atbilstoši tiesas lēmumam, un, ja jā, kā tas jādara?

A
atbild:
29. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts
Santa Galiņa
LV portāls

Zvērināts advokāts Gundars Lācis skaidro, ka šajā gadījumā jāpārliecinās, vai vienošanās līguma tekstā ir atsauce uz pirmo tiesas lēmumu.

“Ja puses ir vienojušās par kaut ko citu, nekā ir noteikts spriedumā, tad tas būs līgums pušu starpā, kas jāpilda,” norāda G. Lācis.

Taču, ja izdevumi ir pieauguši un to var pamatot ar pierādījumiem, tad no bērna tēva var prasīt naudas līdzekļus. Ja viņš nepiekrīt, tad tiesā var celt prasību par papildu līdzekļu piedziņu. Iesniegumā būs jānorāda visi apstākļi, kas objektīvi palielina bērna uzturēšanas izdevumus.

Zvērināts advokāts G. Lācis iesaka pirms šīs prasības celšanas saņemt no bērna tēva rakstisku viedokli par izteikto piedāvājumu palielināt summu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas