E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31614
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Transportlīdzekļa vadīšanas tiesību lieguma termiņš

J
jautā:
01. februārī, 2024
Jānis

Labdien! 2021. gada janvārī par auto vadīšanu alkohola reibumā man atņēma autovadītāja apliecību. Tā kā policija mani nepieķēra braucam pie stūres un atrados blakus auto, lietu pārsūdzēju tiesā. Pirmā instance manu prasību noraidīja, bet otrā pat nepieņēma. Sevi aizstāvēt īsti nebija iespēju, jo kovida dēļ viss notika attālināti. Tā arī ar lēmumu samierinājos. Šobrīd, kad pagājuši trīs gadi un vēlos atgūt autovadītāja apliecību, e-CSDD man uzrāda, ka autovadītāja apliecību varēšu iegūt 7 mēnešus vēlāk, nekā biju plānojis, proti, pēc trijiem gadiem un 7 mēnešiem, kopš tiesības atņemtas (tas ir janvāris). Vai varat izskaidrot, kur rodas šie papildu septiņi mēneši, ja man autovadītāja apliecībai liegums bija jau no janvāra? Vai tiešām ir pieskaitīts tiesāšanās laiks? Un, ja ir, tad kuros normatīvajos aktos noteikts šis pagarinājums? Un vai šo pagarinājumu ir iespējams lūgt atcelt? Paldies.

A
atbild:
15. februārī, 2024

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 29. panta otro daļu transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz likumā noteikto laiku kā transportlīdzekļa vadītāja uzvedības ietekmēšanas līdzekli piemēro, uzliekot sodu par likumā paredzētajiem administratīvajiem pārkāpumiem vai atbilstoši šajā likumā noteiktajai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmai, kā arī Krimināllikumā noteiktajos gadījumos.

Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 17. panta pirmo daļu tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Ja personai tiesības nav piešķirtas, tad tiesību atņemšana izpaužas kā aizliegums noteiktu laiku iegūt šīs tiesības. Pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna, ievērojot normatīvajos aktos noteikto tiesību piešķiršanas kārtību.

Tiesību atņemšanas termiņu skaita no dienas, kad nolēmums stājies likumīgā spēkā atbilstoši Administratīvās atbildības likuma nosacījumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas