E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31592
Lasīšanai: 2 minūtes

Grozījumi darba līgumā jānoformē rakstveidā

J
jautā:
20. janvārī, 2024
Jānis

Labdien! Vai ir likumīgi no darba devēja puses periodiski palielināt darbiniekam darba pienākumus, bet nepaaugstināt darba algu? Ja tas nav likumīgi, ko man darīt?

A
atbild:
24. janvārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma (DL) 97. pants paredz tiesības darba devējam un darbiniekam vienoties par grozījumiem darba līgumā, kas nav pretrunā ar Darba likumā noteikto kārtību. Proti, izmaiņas nevar pasliktināt darbinieka tiesisko stāvokli (DL 6. pants). Piemēram, darba devējs nav tiesīgs vispārējā kārtībā noteikt, ka darbiniekam, kam nolīgts normālais darba laiks (40 stundu darba nedēļa), turpmāk būs jāstrādā 45 stundas.

Būtiski, ka ikviena vienošanās par citiem nosacījumiem darba līgumā, citu darba apjomu, citiem pienākumiem utt. ir jānoformē rakstveidā un abpusēji jāparaksta.

Ja darba devējs mutiski izsaka citus darba nosacījumus, uzdod jaunus pienākumus, tad darbiniekam ir tiesības prasīt to noformēšanu rakstveidā, kā arī vienoties par citas darba samaksas vai piemaksas noteikšanu.

No situācijas apraksta nav iespējams konstatēt, vai darba pienākumu izmaiņas ir noformētas rakstveidā kā vienošanās par grozījumiem darba līgumā. Ja tās ir noformētas un esat parakstījusi šādu vienošanos, tad darba devējs ir ievērojis Darba likumā noteikto kārtību. Ja jums ir iebildumi pret uzdoto darba pienākumu izpildi, tad ir jāvēršas pie darba devēja, aicinot pārskatīt darba līguma nosacījumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 264 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas