E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31590
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā kompensēt īrnieka nodarītos zaudējumus

J
jautā:
19. janvārī, 2024
Olga

Īrnieki atstāja dzīvokli ļoti sliktā stāvoklī. Ir izsisti logi, daudz kas sasists, un bija arī daudz komunālo maksājumu (īres, gāzes, elektrības) parādu. Līgums ir reģistrēts Valsts ieņēmumu dienestā. Kā es varu kompensēt sev nodarīto kaitējumu?

A
atbild:
20. janvārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Īpašuma izīrēšana ir saimnieciskā darbība, un no attiecīgi gūtajiem ienākumiem ir jāmaksā nodokļi.

Ja īres līgums ir reģistrēts Valsts ieņēmumu dienestā, tad tas attiecas uz nodokļu nomaksu no saimnieciskās darbības. LV portāls ir skaidrojis: “Fiziskā persona, izīrējot vai iznomājot savu īpašumu, var pieteikt Valsts ieņēmumu dienestā to kā nereģistrējamu saimniecisko darbību, informējot par izvēli maksāt 10% iedzīvotāju ienākuma nodokli.”

Ja īres līgums ir ierakstīts zemesgrāmatā, tad divus mēnešus pēc īres maksas kavējuma izīrētājs var brīdināt īrnieku, savukārt vēl pēc mēneša viņš tiesā var iesniegt prasību par bezstrīdus piespiedu izpildi attiecībā uz neizpildītām saistībām. Tiesa prasību izskata septiņu dienu laikā.

Savukārt, ja līgums nav reģistrēts zemesgrāmatā, tad tiesā jāceļ prasība par īres maksas, komunālo pakalpojumu parādu un nodarītā kaitējuma piedziņu.

Vairāk par izīrēšanas problemātiku var lasīt skaidrojumā “Īres līgums – kādi ir ieguvumi, ja tas ierakstīts zemesgrāmatā”.

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas