E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31518
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā četru māju īpašnieki lemj par pārvaldnieku

J
jautā:
14. janvārī, 2024
Diāna

Labdien! Kāda ir kopīpašnieku sapulces lēmumu pieņemšanas kārtība un hierarhija balsojumā atsevišķās mājās? Četras mājas atrodas uz sava zemesgabala, ir vienots gāzes katls, bet spēkā ir Nekustamā īpašuma lietošanas kārtības līgums, kurā kopīpašnieki ir vienojušies, ka kārtība, kādā tiek segti izdevumi par kopīpašnieku kopīgā lietošanā nodoto daļu no būves un zemes, tiks noteikta atsevišķā nekustamā īpašuma apsaimniekošanas līgumā, kas savukārt paredzēs kārtību, kādā tiek apsaimniekoti četri nekustamie īpašumi (kā viens veselums). Jaunā projekta iedzīvotāji vēlas mainīt apsaimniekotāju, bet attīstītājs, kuram pieder gandrīz puse no visiem nepārdotajiem dzīvokļiem, to nevēlas. Kā lemj par pārvaldnieka maiņu? Vai katra no četrām mājām vispirms lemj par sevi, un tad beigās visu izšķirs četras balsis? Vai arī visus īpašumus liek “vienā katlā”?Vai attiecīgajā līgumā minētie izdevumi ir arī maksa par pakalpojumiem, piemēram, apkuri, ūdeni? Vai rēķinos, aprēķinot kopējo cirkulāciju, var tikt summēta visu četru māju kopējā cirkulācija?

A
atbild:
30. janvārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Ja visas četras mājas atrodas uz “sava”, t. i., viena zemesgabala, tad nekustamā īpašuma īpašnieki ir visi dzīvokļu īpašnieki. Nav būtiski, cik māju kopā ir uz zemesgabala, jo Dzīvokļu īpašuma likuma 15. panta trešā daļa nosaka: “Dzīvokļu īpašnieku kopības sastāvā ir visi attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki. Ja uz dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā esoša zemesgabala atrodas vairākas dzīvojamās mājas, dzīvokļu īpašnieku kopību veido visu šo dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieki.” Tātad par pārvaldnieka maiņu jālemj visu četru māju dzīvokļu kopīpašniekiem kopā.

Dzīvokļu īpašuma likuma 17. panta otrā daļa nosaka: “Ja vienam dzīvokļu īpašniekam pieder vairāk nekā puse no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļiem, balsojot viņam ir 50 procenti balsu no visām dzīvokļu īpašnieku balsīm.”

Apsaimniekošanas līgumā jānosaka kārtība un metodika, kā tiks aprēķināti minētie pakalpojumi. Aprēķinus ietekmē visu četru māju inženierkomunikāciju tehniskais risinājums. Kādai no četrām mājām var būt papildu ūdens cirkulācijas sūknis, savukārt citai mājai sūkņa nav. Tādā gadījumā katrai no mājām būs atšķirība rēķinos, jo cirkulācijas sūkņa darbināšanai ir nepieciešama elektrība. Ja visu četru māju dzīvokļu īpašnieki sapulcē vienojas, ka izmaksas tiek sadalītas proporcionāli dzīvokļu platībai vai skaitam, tad pakalpojumu izmaksas visiem būs līdzīgas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas