E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31507
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai īpašniekam ir tiesības prasīt remontu īres dzīvoklī

J
jautā:
14. janvārī, 2024
Ilze

Esam īrnieki un plānojam izbeigt dzīvojamo telpu īres līgumu. Dzīvoklī ir veikts vienkāršs remonts, un, pirms uzradās īpašnieks, tajā dzīvoja vecāki (vairāk nekā 30 gadus). Dzīvojamās telpas īres līgumā visus gadus ir noteikts punkts, ka īrniekam par saviem līdzekļiem ir jāveic dzīvoklim nepieciešamais remonts, tostarp griestu balsināšana, krāsošana, sienu tapsēšana, krāsošana, logu un durvju krāsošana no abām pusēm, grīdu, radiatoru krāsošana, citu komunikāciju krāsošana dzīvokļa iekšpusē, sanitārtehnisko iekārtu remonts un nomaiņa (tostarp ūdens krāna, maisītāja remonts un nomaiņa), izlietnes, vannas, sēdpoda, cauruļvadu remonts un nomaiņa, dzīvokļa iekšējo elektroinstalāciju remonts un nomaiņa. Vai īpašniekam ir tiesības pieprasīt šādu remontu un komunikāciju nomaiņu no īrnieka? Kā tiesiski tiek noteikts, vai konkrētā lieta, piemēram, vanna, ir jānomaina? Uz kāda pamata tiktu aprēķināta summa par šādu remontu? Vai ir kāda likme? Kā mēs, īrnieki, varam sevi pasargāt? Plānojam izbeigt līgumu, bet šādam remontam un iekšējo sanitārtehnisko iekārtu nomaiņai nebūs papildu līdzekļu.

A
atbild:
31. janvārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts, LU Juridiskās fakultātes lektors

Lai pilnvērtīgi atbildētu uz jūsu jautājumu, vajadzētu izvērtēt īres līgumu un noskaidrot, kad tas noslēgts. Tad varētu saprast, vai piemērojams “vecais” likums “Par dzīvojamo telpu īri” (bija spēkā līdz 2021. gada 1. maijam) vai arī jaunais Dzīvojamo telpu īres likums.

Ja īrniekam ir noteikts pienākums veikt remontu, tad tas ir jāpilda. Bet jāņem vērā tas, vai līguma noslēgšanas brīdī ir fiksēts telpu stāvoklis, kā arī tas, ka īrnieks neatbild par parasto lietas nolietojumu. To nosaka Civillikuma 2150. pants: “Nomas un īres priekšmets nomniekam un īrniekam jālieto kārtīgi un saimniecīgi. Ja viņi to ir ievērojuši, tad viņiem nav jāatbild par parasto lietas nolietošanos.”

Ja vanna un sēdpods pilda savu funkciju un nav saplēsti, tad pirmšķietami nekas nav jānomaina.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas