E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31493
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Persona savu dzimto uzvārdu pierāda ar dzimšanas apliecību

J
jautā:
12. janvārī, 2024
FiruzaI

Labdien! Pēc laulības šķiršanas tiesā es atstāju vīra uzvārdu. Šķiršanās notika Rīgā (2009. gadā), bet piedzimu un salaulājos padomju laikos. Kur es varu saņemt izziņu, kas apliecina manu tēva (dzimto) uzvārdu? 

A
atbild:
18. janvārī, 2024
Tieslietu ministrija
Ineta Eberšteina, Dzimtsarakstu departamenta Arhīva nodaļas juriskonsulte

Persona savu dzimto uzvārdu pierāda ar dzimšanas apliecību. Ja persona uzvārdu mainījusi, stājoties laulībā, tad uzvārdu papildus jāpierāda ar laulības apliecību vai izziņu par laulības reģistrāciju. Vēršam uzmanību, ka tad, ja laulība ir šķirta vai viens no laulātajiem miris, bijušajam laulātajam neizsniedz atkārtotu laulības apliecību. Šajos gadījumos izsniedz izziņu par laulības reģistrāciju. Lai saņemtu atkārtotu dzimšanas apliecību vai izziņu par laulības reģistrāciju ar ziņām par laulības šķiršanas faktu, personai ar iesniegumu jāvēršas jebkurā no Latvijas pašvaldību dzimtsarakstu nodaļām.

Iesniegumu šo dokumentu saņemšanai var iesniegt personiski, iesniegumu parakstot ar elektronisko parakstu un to nosūtot uz iestādes e-pasta adresi vai oficiālo e-pasta adresi vai izmantojot portālā www.latvija.gov.lv esošo pakalpojumu atkārtotu civilstāvokli apliecinošo dokumentu (apliecību vai izziņu) saņemšanai. Ja persona ir noslēgusi vairākas laulības un pēc laulības noslēgšanas mainījusi savu uzvārdu, tad, lai pierādītu savu dzimto uzvārdu, nepieciešamas izziņas par visām personas noslēgtajām laulībām.

Ja personas laulība noslēgta ārpus Latvijas Republikas teritorijas kādā no bijušajām PSRS republikām, tad dokuments, kas apliecina laulības faktu, personai ir jāizprasa personiski no attiecīgās valsts dzimtsarakstu vai arhīvu iestādes. Par izprasīšanas kārtību var sazināties ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu vai attiecīgās valsts vēstniecību Latvijā.

Ja laulība noslēgta kādā no tām valstīm, ar kurām Latvijas Republika ir noslēgusi starptautisko līgumu par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes, darba un krimināllietās (Krievija, Baltkrievija, Ukraina, Lietuva, Moldova, Polija, Kirgizstāna, Uzbekistāna (turpmāk – tiesiskās sadarbības valsts)), tad, lai izprasītu atkārtotu dokumentu no tiesiskās sadarbības valsts:

  1. persona aizpilda anketu atkārtota dokumenta izprasīšanai trijos eksemplāros saskaņā ar līguma nosacījumiem angļu, krievu vai tiesiskās sadarbības valsts valodā (anketas angļu un krievu valodās atrodamas šeit);
  2. anketai pievieno personu apliecinošā dokumenta kopiju – ja kopš dzimšanas ir mainījies uzvārds, anketai pievieno uzvārda maiņu pamatojošu dokumentu (piemēram, laulības apliecību vai izziņu);
  3. anketu un tai pievienotos dokumentus iesniedz jebkurā Latvijas pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā tiesiskā palīdzības lūguma sagatavošanai;
  4. dzimtsarakstu nodaļa sagatavo tiesiskās palīdzības lūgumu un kopā ar personas iesniegtajiem dokumentiem nosūta Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam;

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments tiesiskās palīdzības lūgumu ar tam pievienotajiem dokumentiem nosūta tiesiskās sadarbības valsts tieslietu ministrijai izpildei.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas